6 alimente care iti protejeaza ficatul. Ar trebui sa le incluzi in dieta ta

Ficatul este organul care proceseaza absolut orice intra in organismul nostru.

Fiindca ficatul are rolul de a procesa toxinele, toate ingredientele si alimentele mai putin sanatoase il pot afecta direct, chiar mai mult decat o fac in cazul altor organe.

In acelasi timp, sunt alimente care ii ofera mai multa „putere” sa protejeze organismul. Iata ce ar trebui sa mananci daca iti doresti un ficat sanatos pentru toata viata! Cele mai bune alimente care protejeaza ficatul si pe care este indicat sa le consumi sunt:

1.Legumele verzi

Salata verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, patrunjelul, telina frunyae, castravetii, broccoli, dovlecelul, varza de Brusselles, kale, etc, toate acestea contin antioxidanti de cea mai buna calitate care ajuta la protejarea si regenerarea celulei hepatice.

Serviti intotdeauna o salata generoasa la mesele principale care contin carne sau branza, pentru a scadea absorbtia grasimilor

Cu cat mai mult verde in farfurie, cu atat mai multi antioxidanti!

2.Turmericul

Contine curcumina care este o substanta cu efect antioxidant si antiinflamator, cu multiple beneficii atat pentru ficat cat si pentru intregul organism.

Ea stimuleaza producerea bilei si favorizeaza detoxifierea ficatului. De asemenea, curcumina s-a dovedit a avea un efect puternic de regenerare a celulelor ficatului, prevenind toxinele si alcoolul sa se transforme in compusi nocivi pentru sanatate.

3.Fructele de padure

Afinele, fragii, murele, zmeura, coacazele, capsunile, maceșele, etc contin fitonutrienti de calitate care ajuta la protectia ficatului de atacul radicalilor liberi formati ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul inconjurator asupra celulei hepatice.

Serviti fructele la micul dejun, ca gustari intre mese, ori pe post de desert, in loc de „ceva dulce”, pentru reenergizare.

ATENTIE insa, nu mancati fructe seara, dupa ora 18.00, deoarece se depun pana dimineata sub forma de grasime pe ficat!

4. Seminte, oleaginoase

Semintele de orice fel (in, susan, mei, kia, dovleac, floarea soarelui, etc) precum si fructele oleaginoase – alunele, nucile, migdalele, fisticul, alaturi de avocado si masline constituie surse excelente de grasimi omega de calitate, care ajuta la regenerarea celulei hepatice.

Pot constitui gustari excelente care taie foamea, dar, ATENTIE LA CANTITATE, au peste 500 calorii/100g.  Nu depasiti 50 grame pe zi!

Alegeti-le de asemenea intotdeauna crude, pentru ca, prin prajire se oxideaza si isi pierd toate grasimile bune, devenind chiar nocive.

5. Avocado

Contine glutation, vitamina C si vitamina E, o combinatie care neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi si protejeaza celulele ficatului. Consuma zilnic un sfert de avocado pentru a beneficia de efectele lui protectoare!

6.Peste gras

Consumati de minim 2 ori pe saptamana peste gras de tipul somonului, macroului, pastravului sau heringului ori ficat de peste.

Contine acizi graşi omega 3 care protejeaza organele interne.

Alegeti sa consumati pestele alaturi de o garnitura generoasa de legume proaspete sau gatite la abur.

Surse:doc.ro

sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook