9 semne si simptome ale bolilor tiroidiene pe care nu ar trebui sa le ignori

9 semne si simptome ale bolilor tiroidiene pe care nu ar trebui sa le ignori

Statisticile arata ca cel putin o persoana din zece va dezvolta o boala tiroidiana, la un moment dat, in cursul vietii. In plus, femeile au un risc de opt ori mai mare de a face o astfel de boala decat barbatii si, in plus, multi dintre cei afectati nu stiu ca sunt bolnavi.

Motivul? Semnalele de avertizare sunt subtile. Durerea, oboseala si alte simptome sunt de multe ori pur si simplu atribuite unor boli comune sau puse pe seama imbatranirii.

Din moment ce tiroida este o glanda cu un impact major asupra bunastarii si starii generale de sanatate, este important sa recunosti semnele timpurii ale bolilor tiroidiene:

1. Cresterea in greutate.

Daca ai castigat cateva kilograme inexplicabile in greutate sau nu reusesti sa slabesti, indiferent de ceea ce faci, acest lucru poate indica faptul ca hormonii tiroidieni nu mai regleaza metabolismul in mod corespunzator.

2. Palpitatii cardiace si nervozitate.

Un dezechilibru de hormoni tiroidieni poate determina batai rapide si neregulate ale inimii si provoaca stari de nervozitate greu de explicat, adesea insotite de tremuraturi ale mainilor.

3. Transpiratie excesiva si anxietate – Aceste semne merg impreuna cu palpitatiile si tremuraturile mentionate mai sus.

4. Probleme de digestie.

Sindromul de colon iritabil si alte probleme intestinale, precum diareea pot rezulta din hipertiroidism.

5. Scaderea nivelului de energie.

Un simptom foarte frecvent care insoteste insuficienta de hormoni tiroidieni este lipsa de energie necesara realizarii unor sarcini comune, de zi cu zi.

Nu conteaza cat de mult ai dormit, sau cat de bine hranit esti, atunci cand ai probleme cu tiroida, s-ar putea sa te simti foarte epuizat.

6. Ceata cerebrala. Clinic, ceata pe creier este definita ca un sentiment de confuzie si lipsa de claritate mentala si concentrare.

7. Depresie. In timp ce depresia poate fi atribuita multor alte probleme, cei care se plang constant de lipsa de concentrare si claritate mentale, observa si ca sunt din ce in ce mai deprimati. Anxietatea si nervozitatea sunt sunt simptome legate de hipertiroidism si cresc severitatea episodului de depresie.

8. Maini si picioare reci, temperatura scazuta a corpului. Acestea ar putea fi semnele hipotiroidismului. Dr. Amy Myers de UltraHealth Clinica Austin sustine ca o temperatura a corpului constanta sub 36,9 este cu siguranta un semn ca tiroida nu functioneaza cum trebuie.

9. Piele uscata. Atunci cand tiroida are o problema, piele devine uscata, iar unghiile sunt fragile.
Ce trebuie sa faci

Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa te consulti cu medicul tau. Ti-ar putea recomanda sa faci analiza hormonilor TSH si T4, dar acestea nu sunt de regula suficiente pentru a determina disfunctiile tiroidiene, sugereaza dr Myers.

Expertul recomanda urmatoarele analize:

T4 liber

T3 liber

T3 revers

Anticorpi tiroida Peroxidaza (TPOAb)

Anticorpi tireoglobulina (TgAb)

TSH

Tratarea unui dezechilibru tiroidian poate imbunatati in mod semnificativ starea de sanatate. Este nevoie, de obicei, de o abordare pe mai multe planuri, care include modificari in dieta, administrarea unor suplimente, vindecarea problemelor tractului digestiv, reducerea stresului.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook