Afla care sunt etapele menopauzei și cât durează fiecare

Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile.

Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” îşi are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârşit) defininând finalul menstruaţiei.

Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor).

Menopauza defineşte o întreagă etapă biologică din viaţa femeii, marcată de declinul funcţiilor genitale (epuizarea rezervei ovariene) şi pe parcursul căreia se trece de la etapa de reproducere la cea de senescenţă.

Doamna doctor Elvira Brătilă, medic primar ginecologie-obstetrică, ne ajută să înţelegem mai bine schimbările prin care trece corpul nostru.

La ce vârstă apare menopauza

Menopauza se instalează între 40 şi 55 de ani. În România, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de 40 de ani menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.

După modalitatea de instalare, menopauza poate fi naturală sau artificială (dupa o intervenţie chirurgicală).

Menopauza nu este un eveniment fiziologic acut şi include câteva perioade distincte:

Premenopauza. Cu o durata de 4-6 ani (media 2 ani), este o perioadă de tranziţie caracterizată prin diminuarea şi apoi dispariţia fertilităţii.

Ciclurile menstruale devin neregulate, creşte frecvenţa ciclurilor anovulatorii, producţia de estrogeni scade, iar producţia de progesteron se află la limita inferioară a normalului.

Menopauza propriu-zisă corespunde opririi definitive a menstruaţiilor.

Postmenopauza. Se întinde pe o perioadă de 2-6 ani după oprirea menstrelor, până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene.

Diagnosticul de menopauză se pune retrospectiv, după un an de lipsă a menstruaţiilor.

Cauzele menopauzei precoce

Corpul fiecarei femei are propriul ritm biologic astfel incat momentul instalarii menopauzei si durata ei difera. Exista o probabilitate mare ca momentul aparitiei menopauzei sa fie identic cu cel al mamei. Totusi unele stiluri de viata si tratamente farmaceutice pot provoca sau sunt corelate cu o menopauza precoce:

-fumatul. Femeile de varsta medie, fumatoare ajung la menopauza mai repede, cu 1 an si jumatate mai repede decat cele care nu fumeaza. Cu cat perioada de consum de tigarete este mai lunga si cu cat cantitatea este mai mare cu atat mai puternic va fi efectul

-radioterapia sau ablatia glandei pituitare

-chemoterapia

-radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului ce afecteaza ovarele

-bolile genetice si autoimune

-ablatia bilaterala a ovarelor (ovarectomie) ce duce la menopauza brusca instalata artificial

-traiul la altitudini mari

-dieta vegetariana.

Simptome

Desi unele femei au putine simptome ce anunta menopauza sau nici un simptom, majoritatea prezinta o multitudine de simptome.

In mod asemanator, in timp ce unele femei au simptomatologie usoara altele au somnul, viata de zi cu zi si starea generala sever alterata. Simptomatologia se calmeaza cand hormonii se echilibreaza. Modificarile din perioada de postmenopauza sunt normale si se pastreaza in timp, caracteristic perioadei.

Semne si simptome ale perimenopauzei

Semne de perimenopauza:

-cicluri menstruale neregulate

-cicluri usoare si rare

-cicluri abundente neobisnuite.

Simptome ale menopauzei

Simptomatologia caracteristica menopauzei este datorata modificarilor sau scaderii nivelului hormonal si persista inca unu sau doi ani dupa menopauza. Unele femei prezinta simptomatologie pentru inca cinci sau mai multi ani- postmenopauza.

Simptomele sunt:

-bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, torace, insotita de transpiratii si frisoane)

-tulburari de somn (insomnie)

-tulburari emotionale, schimbari ale dispozitiei sau iritabilitate

-modificari ale vietii sexuale, a interesului sau a raspunsului sexual

-probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburarile de somn si de modificarile hormonale

-migrene (dureri de cap)

-tahicardie (palpitatii)

-prurit generalizat (mancarimi).

Menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chemoterapie sau radioterapie se poate asocia cu simptome mai severe decat de obicei. Conditiile prodromale (ce anunta menopauza) ca depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitatea se accentueaza in timpul tranzitiei perimenopauzei.

Semne de postmenopauza

Semnele care anunta menopauza respectiv postmenopauza sunt:

-lipsa perioadelor menstruale (femeia nu are nevoie de metode contraceptive)

-uscarea si subtierea tegumentelor, fanerelor (par si unghii) datorita scaderii productiei de colagen
-modificari vaginale si urinare ca:

– senzatia de uscaciune a vaginului, iritatie si prurit

– risc crescut de infectii vaginale si de tract urinar

– durere in timpul actului sexual (dispareunie)

-scaderea densitatii osoase (osteopenie).

Alte afectiuni pot duce la modificari ale ciclului menstrual sau simptome asemanatoare celor din perimenopauza sau menopauza. Exemple: sarcina, variatii semnificative a greutatii, depresie, anxietate, boli, afectiuni ale uterului, ale tiroidei sau ale glandei pituitare.

Surse: www.sfatulmedicului.ro

www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook