Alimentatia si preventia cancerului: ne poata apara dieta de cea mai temuta boala?

vegetalele crucifere, considerate protective impotriva mai multor tipuri de cancer. Intre acestea sunt de semnalat varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida sau nap-ul. Protectia se adreseaza riscului de cancer al cavitatii bucale, faringe, pasajul faringo-laringian, esofag si stomac. Anumite studii de laborator remarca o activare de catre vegetalele cruciferoase a unor sisteme enzimatice complexe cu rol de aparare impotriva initierii procesului neoplazic.

licopenul, carotenoid prezent in rosii, grapefruit rosu, pepene sau caise prezinta un efect protector fata de diverse cancere cum ar fi cancerul pulmonar, prostata, stomac, colon, esofag sau cancerele ORL. Cu toate acestea, cercetatorii nu au identificat o legatura directa intre consumul de lycopen si scaderea riscului de cancer.

soia si riscul de cancer mamar – Studiile legate de consumul de soia sunt contradictorii. Daca unele dintre ele atesta un rol protectiv in unele cancere, in cancerul mamar se pare ca exista un factor de risc prin actiunea estrogen-like. In aceste conditii si indicatiile de dieta pe baza de soia sunt contradictorii.

Se apreciaza ca un consum moderat de preparate de soia (lapte de soia, tofu, etc) nu creste riscul de proliferare si diseminare a unui cancer mamar, fara a putea insa defini ce inseamna concret „moderat”. In acest context, se recomanda totusi evitarea isoflavonelor concentrate sub forma capsulelor sau a pulberii.

Vitamine, minerale si antioxidanti
Vitaminele si multimineralele sunt elemente esentiale necesare cresterii si dezvoltarii armonioase a organismului ca si functionarii optime a acestuia. Anumite vitamine si minerale care protejeaza organismul impotriva proceselor oxidative se numesc antioxidanti.

Cercetarile legate de eventualul rol protectiv legat de cancer raman de asemenea, contradictorii. Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt:
Betacarotenul. Cercetarile recente au demonstrat ca suplimentele bogate in betacaroten nu previn aparitia cancerului. Mai mult decat atat, studiile initiale care incurajau consumul de betacaroten la pacientii fumatori, s- au dovedit un esec si in plus se pare ca au crescut riscul de cancer pulmonar.
Vitamina D si Calciu. Studiile preliminare aratau o eventuala protectie legata de riscul de a dezvolta cancer colorectal in conditiile unui aport crescut de calciu si vitamina D. Aceste date au fost infirmate de studiile recente
Folatul, asupra carora abunda controversele se regaseste in surse vegetale precum vegetale verzi, fructe, fasole uscata si mazare. Formula de sinteza se numeste acid folic si se regaseste in paine si cereale. Studiile au demonstrat ca un nivel constant scazut de folat creste riscul de cancer mamar, colon si pancreas. Cu toate acestea nu s- a putut afirma o relatie directa intre acidul folic si preventia cancerului.
Pe de alta parte pseudostudii recomandau evitarea cu desavarsire a aportului de acid folic, ca de altfel si a vitaminelor din grupul B la pacientii diagnosticati cu cancer pe motivul stimularii proliferarii celulelor tumorale, teorie categoric infirmata de studiile recente. Cu toate acestea, cutumele persista.
CITESTE CONTINUAREA PE PAGINA URMATOARE===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook