Alimentele care pot creste tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala crescuta este cunoscuta ca boala care duce cel mai repede la deces.

Daca bolile cardiovasculare nu sunt tinute sub control, sanatatea iti este pusa in pericol.

Stiai ca retentia de sodiu este una dintre principalele cauze ale hipertensiunii arteriale?

Studiile au aratat ca, daca ai tensiunea arteriala crescuta, valorile pot fi reduse printr-o alimentatie sanatoasa.

Exista alimente pe care le poti manca, dar si unele pe care trebuie sa le eviti.

Iata care sunt alimentele care afecteaza tensiunea arteriala.

Bauturile carbogazoase

Produsele care contin sodiul ca ingredient nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala.

Daca bei bauturi carbozagoase, cresti riscul de a suferi de tensiune arteriala crescuta. O alternativa sanatoasa este apa plata cu suc de lamaie.

Sarea

Sarea contine sodiu, ingredient care afecteaza sanatatea inimii si arterele, lucru care duce le cresterea valorilor tensiunii arteriale. In plus, sare retine apa in organism, lucru care poate spori riscul de a suferi de pietre la rinichi.

Pentru a evita aceste afectiuni si pentru a ne mentine sanatoase, este important sa fie redusa cantitatea de sare consumata.

Cartofii prajiti

Acesti cartofi sunt bogati in sodiu si grasimi, de aceea sunt considerati mancarea care creste riscul de hipertensiune arteriala. O portie medie de cartofi prajiti contine 270 mg de sodiu si 19 grame de grasimi.

Alcoolul

Excesul de alcool poate duce la cresterea valorilor tensiunii arteriale la cel mai inalt nivel. In plus, alcoolul poate afecta peretii venelor. Cei care au tensiunea arteriala ridicata, ar trebui sa evite sa mai consume alcool.

Carnea rosie

Carnea rosie este bogata in grasimi si este cunoscuta pentru faptul ca afecteaza sanatatea inimii. Este recomandat sa se evite consumul de carne rosie, mancarea de tip fast-food si uleiurile hidrogenate.

Zaharul

Acesta este un alt aliment care trebuie evitat de catre persoanele care sufera de hipertensiune arteriala. Produsele bogate in zahar pot duce la ingrasare si obezitate, iar cea din urma este una dintre cauzele care duc la dezvoltarea bolilor de inima.

Alternativa ar fi consumul unor alimente si plante care scad in mod natural tensiunea arteriala, fara sa provoace efecte secundare nocive.

Alternative naturale pentru diminuarea tensiunii arteriale

Iata mai jos cateva remedii rapide si naturale care va vor ajuta sa pastrati sub control tensiunea arteriala si care sunt utile pentru evitarea capcanelor pentru sanatate, asociate cu hipertensiunea arteriala netratata

– migdale crude – mancati un pumn de migdale crude in fiecare zi si veti observa ca va avea loc scaderea semnificativa a tensiunii arteriale.

Migdalele crude sunt bogate in grasimi mononesaturate care s-a dovedit stiintific ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange, reduc inflamatia arteriala si contribuie la scaderea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale.

Chiar daca acestea sunt bogate in grasimi si calorii, migdalele ajuta la scaderea in greutate, construirea masei musculare si mentinerea unei stari optime de sanatate.

Atunci cand sunt consumate in combinatie cu nucile, de exemplu, se transforma in unele dintre cele mai puternice alimente cu rol de protectie a sanatatii inimii.

– ardeiul iute – ardeiul iute este un vasodilatator puternic care ajuta la extinderea vaselor de sange si imbunatateste circulatia sanguina. Acesta scade in mod natural nivelurile tensiunii arteriale crescute prin acclerarea vitezei circulatiei sangelui.

Amestecati una sau doua lingurite de ardei iute cu putina apa calda sau ceai cu miere si aloe vera pentru a reduce hipertensiunea arteriala. Daca gustul bauturii este prea picant, puteti lua capsule de ardei iute.

– apa de nuca de cocos – bogata in potasiu, electroliti si alte elemente nutritive importante, apa de nuca de cocos s-a demonstrat ca ajuta la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.

In urma unui studiu s-a confirmat ca apa de nuca de cocos poate sa scada in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica, dar si pe cea diastolica.

– cacao – bogat in flavonoide si substante nutritive antiinflamatorii, cacao este o alta arma contra hipertensiunii arteriale.

Flavonoidele din cacao au rol adaptogen si protejeaza corpul impotriva stresului (una dintre cauzele frecvente de hipertensiune arteriala). In plus, regleaza nivelul hormonului de stres din organism si echilibreaza valorile tensiunii arteriale.

In urma a numeroase studii, cercetatorii au constatat ca flavonoizii din cacao reduc nivelul tensiunii arteriale si protejeaza organismul impotriva declansarii accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor cardiovasculare, care pot fi rezultatele hipertensiunii arteriale.

– turmericul sau curcuma – unul dintre beneficiile deja cunoscute ale turmericului sau curcumei este abilitatea sa de a reduce in mod semnificativ inflamatia la nivelul intregului organism, care este o cauza principala a valorilor ridicate de colesterol si a tensiunii arteriale ridicate.

Prin reducerea inflamatiei, turmericul ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare si la mentinerea unui flux sanguin sanatos. Atunci cand este utilizata alaturi de piper negru, curcuma ajuta la relaxarea vaselor de sange si scade valorile tensiunii arteriale.

– usturoi – usturoiul este un medicament natural puternic care contribuie la reducerea in mod normal a valorilor colesterolului si diminueaza tensiunea arteriala. Aceleasi beneficii se obtin indiferent daca usturoiul este consumat in stare naturala sau sub forma de suplimente alimentare.

– banana – acest fruct este bogat in potasiu benefic pentru sanatatea inimii. Potasiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale suficient pentru ca riscul aparitiei unui eventual accident vascular cerebral sa se diminueze cu pana la 38%.

Cu ajutorul acestui mineral, rinichii filtreaza mai mult sodiu, vasele mici de sange se relaxeaza, iar circulatia sanguina va fi cea adecvata.

– fructele de padure – s-a demonstrat in urma unor studii ca persoanele care au mancat timp de 8 saptamani fructe de padure in mod constant au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale.

Fructele de padure sunt bogate in polifenoli, cum ar fi flavonoizii si anticianii, contin acid folic, potasiu, vitamina C si fibre.

Acestea nu doar ca au calitatea de a contribui la diminuarea valorilor tensiunii arteriale, ci si ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun din organism.

In acest scop, puteti consuma afine, capsune, zmeura, fragi si merisoare.

– ceai de hibiscus – studii de mare amploare au constatat faptul ca, prin consumul a 3 cesti de ceai de hibiscus pe zi, tensiunea arteriala sistolica scade cu pana la 7 puncte. Aceste efecte sunt justificate de faptul ca ceaiul de hibiscus contine polifenoli si flavonoide.

– ciocolata neagra – ciocolata neagra nu este doar gustoasa, ci si utila pentru reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Este important sa alegeti ciocolata care contine minim 70% cacao si sa nu faceti excese.

Alaturi de tensiuea arteriala crescuta, ciocolata neagra va ajuta si la reducerea aterosclerozei si imbunatateste fluxul de sange, fiind indicata pentru prevenirea atacurilor de cord si pentru imbunatatirea nivelurilor de colesterol.

– sfecla rosie – un pahar de suc de sfecla rosie pe zi impiedica cresterea tensiunii arteriale.

Cercetari limitate au dovedit ca, prin consumul unui pahar de suc de sfecla rosie, are loc scaderea rapida (dupa doar o ora de la consum) a tensiunii arteriale crescute.

Avantajul ar fi ca acest beneficiu s-ar mentine pe perioada a cel putin 24 de ore.

Cercetatorii considera ca acest beneficiu ar fi rezultatul prezentei nitritilor din sfecla rosie.

O cantitate prea mare de nitriti poate reprezenta un pericol pentru sanatate, dar sfecla rosie contine si antioxidanti care ajuta la mentinerea nitritilor sub control.

Surse: sanatate.bzi.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook