„Cand viata iti ofera lamai, fa-ti o limonada”. Iata cum poti preveni formarea pietrelor la rinichi cu ajutorul lamailor.

„Cand viata iti ofera lamai, fa-ti o limonada”. Iata cum poti preveni formarea pietrelor la rinichi cu ajutorul lamailor.
Cunoasteti expresia „cand viata iti ofera lamai, fa-ti o limonada”? Ei bine, acum serios vorbind, stiati ca limonada are capacitatea de a preveni formarea pietrelor la rinichi?

Potrivit lui Rroger L. Sur, director la Centrul de Prevenire a Pietrelor la Rinichi din San Diego, consumul de lichide, mai ales de limonada, dar si reducerea consumului de sare ajuta in prevenirea formarii pietrelor la rinichi.
Lamaile prezinta cea mai mare concentratie de citrat

– un inhibitor natural al formarii pietrelor la rinichi – dintre toate citricele. Intr-un studiu recent efectuat de Sur ce aconstat in terapia cu limonada – baut patru uncii de suc de lamaie combinat cu doi litri de apa/ pe zi – a fost demonstrat ca este redusa rata de formare de pietre la rinichi de la 1.00 la 0.13 pietre per pacient.

Alte sucuri de fructe au mai putin citrat, sunt adesea suplimentate cu calciu si contine oxalat, una dintre componentele principale ale pietrelor la rinichi. De fapt, piatra la rinichi este o piatra de calciu, compuss in principal din oxalat de calciu. Pietre de calciu pot fi cauzate de prea multa sare in dieta care stimuleaz excretia calciului in urina.

Expertul Dr. Sur este de parere ca reducerea aportului de sare ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.
Unii oameni nici nu isi dau seama ca au pietre la rinichi, pana cand acestea nu paresesc rinichii si intra in uretra, cauzand o durere intensa.
Durerea de spate, durerile abdominale, sange in urina si greata sau varsaturi sunt simptome clasice de pietre la rinichi, ne spune Dr. Sur.

Articolul continuă după reclame

„Nu trebuie sa le aveti pe toate cele trei, dar niciuna dintre acestea nu trebuie ignorata”. Cand avet dureri mari, ar trebui sa va consultati medicul dumneavoastra sau sa mergeti la o camera de urgenta imediat, mai ales in cazul in care apare si febra. Prezența febrei indica faptul ca s-ar putea avea sa aveti o infectie in fluxul sanguin, infectie ce va poate pune in pericol viata”.
Un alt tip de piatra, anume piatra de acid uric este formata din acid uric, un produs rezidual eliminat in mod normal prin urina. Atunci cand acidul uric se cristalizeaza in urina, se formeaza pietrele care pot incepe sa creasca. Pietrele din acid uric poate fi cauzate de o dieta bogata in proteine.

Struvite, sau infectia cu pietre, apare, in general, atunci cand exista infectii renale sau ale tractului urinar si reprezinta 5 la suta din totalul pietrelor la rinichi. Ele sunt adesea numite „pietre staghorn”, deoarece acestea sunt mari si arata ca niste coarne de cerb.
Pietre de cistina reprezinta mai putin de un procent din pietrele la rinichi si sunt mai susceptibile de a se dezvolta in familii cu o conditie mostenita ce duce la un exces de cistina chimica in urina.
Daca ati avut pietre la rinichi in trecut, atunci se recomanda sa faceti vizite mai dese la urolog.

„Am parcurs un drum lung in avansarea in tratamentul chirurgical al pietrelor la rinichi”, a declarat Dr. Sur, care a efectuat aproape 1.000 de uretroscopii. „Scopul nostru este acela de a va impiedica sa reveniti la noi in centru pentru o a doua interventie chirurgicala. Speram sa reducem recurenta aparitiei pietrelor la rinichi.
Centrul de Prevenire a Pietrelor la Rinichi condus de Dr. Sur inregistreaza cel mai mare volum de interventii chirurgicale pentru pietrele la rinichi din sudul Californiei. Aici sunt folosite cele mai moderne tehnici de catre cei mai pregatiti oameni.
SURSA: health.ucsd.edu
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook