Ce mare sfântă sărbătorim duminică. Numele ei este la modă acum pentru fetițe. Care este semnificaţia numelui

Ce mare sfântă sărbătorim duminică. Numele ei este la modă acum pentru fetițe. Care este semnificaţia numelui
Biserica Ortodoxă săvârşeşte, la data 17 septembrie, pomenirea Sfintei Sofia şi a celor trei fiice ale sale, Pistis, Elpis şi Agapis.
Sfânta Sofia (cea plină de înţelepciune) este una din sfintele-model de mamă ale Tradiţiei creştine.

Ea s-a căsătorit, a dat naştere la trei fiice, Pistis, Elpis şi Agapis iar soţul i-a murit în scurt timp, rămânând văduvă.
Sfânta Sofia este una din sfintele-model de mamă ale Tradiției creștine. Ea s-a căsătorit, a dat naştere la trei fiice, Pistis, Elpis și Agapis iar soţul i-a murit în scurt timp, rămânând văduvă.

Fiind o femeie de o înțelepciune rară, precum îi este tâlcuit și numele (Sofia = înțelepciune), după decesul soţului a trăit în rugăciune şi milostenie, sădind în inima fiicelor sale semințele cele bune ale virtuţilor. Le-a fost model de vieţuire creştină, le-a crescut cu dragoste şi cu multă rugăciune, astfel încât la maturitate fetele erau pline de înţelepciune dumnezeiască şi curtate chiar de feţe împărăteşti.

Articolul continuă după reclame

Ele au învățat de la mama lor să își mărturisească credinţa.
În anul 137, prefectul provinciei, Antioh, auzind de înţelepciunea şi frumuseţea celor trei fete şi convingându-se că sunt creştine, l-a înştiinţat pe împăratul Adrian, care în scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Împreună cu ele a venit şi mama lor, care le-a întărit în credinţă, sfătuindu-le şi învăţându-le în continuare.

Împăratul a vrut să le convingă să își abandoneze credința într-Unul Dumnezeu și să aducă jertfe zeilor, însă cele trei fete au refuzat cu desăvârşire, mărturisind credinţa pe care o învățaseră de la Sf. Sofia.
Astfel, pentru credinţa lor de neclintit, fetele au fost martirizate. Pistis avea doisprezece ani, Elpis zece ani iar Agapis nouă ani, însă mărturisirea lor a fost, într-adevăr, cea a unor fiice vrednice ale „Înțelepciunii”.

Mama lor le-a înmormântat pe un deal din afara cetăţii, iar după trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului. Deși nu a îndurat chinuri, ea a devenit muceniță, pentru că, trăind creștinește prin fiicele sale, a și murit creștinește, prin moartea lor.
Mormintele Sfintei Sofia şi ale fiicelor sale Pistis, Elpis şi Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte a fost ridicată Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie”.
Sursa: www.antena3.ro
Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook