Covid sau gripa? Cum facem diferenta

Care este diferenta dintre coronavirusul COVID-19 si gripa?

In plus fata de coronavirus, gripa, despre care se stie ca este o boala sezoniera, se raspandeste mai ales in perioada rece anului. Prin urmare, este important sa se faca distinctia intre coronavirus (COVID-19) si gripa. Desi inca nu se stiu foarte multe despre COVID-19, factorii care stau la baza celor doua boli pot fi comparati.

Semne si simptome

Asemanari:

Atat COVID-19, cat si gripa pot avea diferite grade de semne si simptome, variind de la simptome (asimptomatice) la simptome severe. Simptomele frecvente pe care COVID-19 si gripa le impartasesc includ:

Febra sau senzatie de febra / frisoane

Tuse

Respiratie scurta sau dificultati de respiratie

Oboseala (oboseala)

Durere de gat

Nas curgator sau infundat

Dureri musculare sau dureri corporale

Durere de cap

Unele persoane pot avea varsaturi si diaree, desi acest lucru este mai frecvent la copii decat la adulti

Diferente:

Gripa

Virusii gripali pot provoca boli usoare pana la severe, inclusiv semne si simptome comune enumerate mai sus.

Simptome gripale

Gripa (gripa) poate provoca boli usoare pana la severe si uneori poate duce la deces. Gripa este diferita de raceala. De obicei, gripa apare brusc. Persoanele cu gripa simt adesea unele sau toate aceste simptome:

febra * sau senzatie de febra / frisoane

tuse

Durere de gat

nas curgator sau infundat

dureri musculare sau corporale

dureri de cap

oboseala (oboseala)

unele persoane pot avea varsaturi si diaree, desi acest lucru este mai frecvent la copii decat la adulti.

* Este important sa retineti ca nu toti cei cu gripa vor avea febra.

COVID-19

COVID-19 pare sa provoace boli mai grave la unii oameni. Alte semne si simptome ale COVID-19, diferite de gripa, pot include modificarea sau pierderea gustului sau a mirosului.

Persoanele cu COVID-19 au prezentat o gama larga de simptome – de la simptome usoare pana la boli severe. Simptomele pot aparea la 2-14 zile dupa expunerea la virus. Persoanele cu aceste simptome pot avea COVID-19:

Febra sau frisoane

Tuse

Respiratie scurta sau dificultati de respiratie

Oboseala

Dureri musculare sau corporale

Durere de cap

Pierdere a gustului sau a mirosului

Durere de gat

Congestie sau curgerea nasului

Greata sau varsaturi

Diaree

Infectia cu coronavirus este mai contagioasa decat gripa. Fiecare persoana infectata cu COVID-19 infecteaza in medie 2,2 persoane. In acelasi timp, fiecare persoana infectata cu virusul gripal infecteaza in medie 1,3 persoane sanatoase.

Morbiditate

Persoanele cu varsta peste 60 de ani cu un sistem imunitar slabit si / sau boli cronice prezinta cel mai mare risc de a contracta coronavirus sau gripa . Orice boala concomitenta creste riscul de infectare. Gripa este mult mai periculoasa pentru copii, in special pentru copiii foarte mici care se pot imbolnavi grav.

Mortalitate

Mortalitatea de la COVID-19 variaza in functie de regiune si este influentata de varsta si de alti factori. Desi rata mortalitatii din COVID-19 nu este exact cunoscuta, majoritatea studiilor arata ca este mai mare decat rata mortalitatii prin gripa.

Tratament

Decesele cauzate de gripa ar fi fost mai mari fara tratament si vaccinare. Exista mai multe medicamente prescrise pentru gripa care functioneaza cel mai bine atunci cand sunt luate in decurs de una pana la doua zile de la simptome. Exista, de asemenea, medicamente prescrise pentru prevenirea gripei la persoanele care intra in contact cu virusul. In plus, vaccinurile antigripale sunt disponibile pe scara larga, oferind o forma de imunitate.

Nu exista un tratament specific sau un medicament antiviral aprobat pentru COVID-19 . Astfel, medicii pot recomanda caile obisnuite: odihniti-va, luati analgezice si antipiretice si beti lichide pentru a preveni deshidratarea. Vaccinurile impotriva COVID-19 au fost dezvoltate, dar nu sunt inca disponibile in cantitati suficiente.

Prevenire

Centrele SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde pentru a preveni toate virusurile asemanatoare gripei, inclusiv COVID-19 , sa nu va atingeti fata cu mainile nespalate, sa ramaneti acasa daca sunteti bolnav si frecvent dezinfectarea suprafetelor si obiectelor cu care oamenii vin zilnic in contact.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook