Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te laşi de fumat. Reactiile apar chiar la prima jumătate de oră după ultimul fum

Se spune că o singură ţigară îţi scurtează viaţa cu câteva minute. Dar ce se întâmplă imediat după ce o persoană renunţă la acest viciu?

Studiile au arătat că primele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte starea de sănătate apar chiar la prima jumătate de oră după ultimul fum, însă este nevoie de o perioadă foarte lungă pentru ca speranţa de viaţă a fumătorului să ajungă din nou la nivelul unei persoane care nu este dependentă de tutun.

Procesul prin care trece corpul unui om după ce se lasă de fumat, din primele 20 de minute şi mai departe, până la 15 ani de când fumează ultima ţigară, este uimitor, iar progresele pe care le înregistrează starea de sănătate după o perioadă scurtă de la „ultimul fum” l-ar putea pune pe gânduri chiar şi pe un fumător înrăit.

Studii recente au demonstrat că, la doar 20-30 de minute după o ţigară, tensiunea arterială şi pulsul încep deja să scadă către valori normale, iar monoxidul de carbon din sânge va începe să se reducă opt ore mai târziu.

Ca urmare a acestor modificări, circulaţia periferică este mult mai fluidă, iar mâinile şi picioarele încep să se încălzească.

Două zile mai târziu, simţurile devin mai ascuţite, în special mirosul şi gustul care sunt primele afectate de substanţele nocive din tutun.

Articolul continuă după reclame

În intervalul două săptămâni – trei luni de la ultima ţigară sistemul circulator devine mult mai puternic şi mai activ funcţiile plămânilor îşi recapătă, treptat, funcţionarea normală, iar rezistenţa la efort este mult îmbunătăţită .

Schimbările se observă în continuare şi pe termen lung, astfel că la nouă luni de viaţă de nefumător tusea fumătorului este mai puţin prezentă, iar congestia sinusurilor scade.

La rândul lor, plămânii trec prin transformări importante, au mai multă putere în eliminarea mucusului şi, prin urmare, îşi îndeplinesc mult mai bine rolul de a ţine organismul sănătos şi ferit de infecţii respiratorii. În ansamblu, proaspătul nefumător capătă mai multă energie.

Dupa doua-trei luni, circulatia sangelui se imbunatateste, iar capacitatea plamanilor creste cu 30%.
Intre una si noua luni de la ultimul fum, nivelul de energie creste, iar plamanii lupta mai eficient impotriva infectiilor.

Dupa un an, riscurile de boli coronariene scad cu 50% in comparatie cu un fumator.

Dupa doi ani, riscurile unui infarct scad pana aproape de limitele normale.

Dupa cinci ani, riscul cancerului pulmonar scade cu circa 50%, la fel ca si in cazul cancerului de esofag sau gura.

Dupa zece ani, celulele pre-canceroase sunt inlocuite, iar riscul cancerului pulmonar este aproape de cel al unei persoane care nu fumeaza.

Dupa 15 ani, riscul unei boli coronariene este aproape acelasi ca al unei persoane care n-a fumat niciodata.

Surse: stirileprotv.ro

www.descopera.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook