Ce se intampla cu corpul tau atunci cand stai prea mult pe scaun

Suntem cu totii de acord ca laptopurile, computerele si tot ceea ce inseamna remotre control sunt inventii extraordinare si pe buna dreptate. Insa v-ati pus pana acum intrebarea cam care este efectul lor asupra sanatatii noastre?

Stiti ca aproape ca aceste inventii ne ucid? Este socant, insa este adevarat.
Ultimele studii arata ca daca vrei sa-ti cresti speranta de viata trebuie sa eviti sa stai jos pentru perioade lungi de timp. Statul induce corpul in modul de stocare care reduce activitatea electrica a muschilor nostri.
Mai jos, va oferim 10 motive pentru care statul jos poate ucide.

1. Statul jos pentru perioade lungi de timp poate duce la dezvoltarea bolilor cronice. Un studiu realizat recent in Australia demonstreaza ca statul jos pentru mai multe ore duce la aparitia bolilor cronice cum ar fi cancerul, diabetul si boli ale inimii.
2. Statul jos creste riscul mortii premature.

Jurnalul American de Epidemiologie a publicat un studiu care spune ca femeile care au obiceiul de a sta jos pentru mai mult de 6 ore pe zi au un risc cu 40% mai crescut de a muri in urmatorii 13 ani decat cele care stau jos numai 3 ore. In cazul barbatilor, riscul mortii premature creste cu 18% pentru cei care stau jos mai mult de 6 ore pe zi.

3. Statul jos creste riscul imbolnavirii de tromboza intrucat provoaca formarea cheagurilor de sange care obstructioneaza circulatia sangelui.
4. Statul jos este direct asociat cu cancerul. Christine Friedenreich, un epidemiolog din Canada, a afirmat ca lipsa de activitate este asociata cu 49 000 de cazuri de cancer la san, 43 000 de cazuri de cancer la colon, numai intr-un an,in Statele Unite Ale Americii.

Articolul continuă după reclame

5. Statul jos are un impact negativ asupra mintii. Lipsa de activitate are un impact direct asupra dispozitiei si poate duce la depresie. Un studiu recent afirma ca femeile inactive din punct de vedere fizic au un risc cu 99% mai crescut de a dezvolta boli depresive.
6. Statul jos poate cauza luarea in greutate. Este nevoie sa ne miscam daca vrem sa avem o greutate normala si sanatoasa.
7. Statul jos provoaca probleme cardiovasculare. Un studiu ce a fost publicat in revista Men’s Health afirma ca oamenii care petrec mult timp pe scaun au cu 54% mai multe sanse de a suferi de boli ale inimiii.
8. Statul pe scaun timp indelungat nu este deloc benefic pentru spate. In momentul in care stam pe scaun, spatele este foarte solicitat intrucat preia toata greutatea corpului asupra lui.
9. Statul pe scaun poate duce la obezitate si sindrom metabolic, creste nivelul colesterolului, nivelul trigliceridelor si rezistentei la insulina. Astfel, nivelul zaharului din sange creste si din moment ce muschii nu pot absorbi zaharul pentru a-l transforma in energie, acesta se va depune ca grasime.Statul indelung pe scaun ne schimba complet metabolismul si duce la obezitate.

10. Vi s-a facut cumva teama de statul pe scaun dupa ce ati citit cele de mai sus? Nu trebuie, insa este important sa intelegeti care sunt implicatiile asupra corpului si asupra sanatatii voastre daca obisnuiti sa petreceti mult timp asezati. Incercati sa mergeti macar 5 minute dupa fiecare 2-3 ore petrecute pe scaun pentru a reduce riscurile inactivitatii fizice.
Nu trebuie sa iesiti din casa neaparat, puteti avea si cateva activitati gospodaresti, puteti face genoflexiuni sau sarituri, orice, numai sa faceti putina miscare.
SURSA:letsgohealthy.net
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook