Care sunt cele mai frecvente simptome ale anemiilor, cauze si diagnosticare

Anemia reprezinta o deficienta la nivelul eritrocitar si aceasta poate insemna de la un numar general redus al hematiilor, la o reducere a hemoglobinei cantitativa sau calitativa per hematite, insa exista mai multe tipuri de anemie ca si clasificare.

Din punct de vedere al dictionarului medical pur, anemia este definita ca o scadere stricta a hemoglobinei din sangele periferic.

O scadere sub 10-12 grame/100 ml la femei sau sub 10-14 grame la barbat, dar la care trebuie sa se tina cont in datele de anamneza si daca exista patologii colaterale, daca a existat o leziune sangeranda interna sau externa in ultima perioada si chiar daca in perioada efectuarii analizei paraclinice daca pacienta se afla la menstruatie.

Clasificare

Anemia pernicioasa (Biermer), falciforma, megaloblastica (deficit de vitamine), hemolitica (distrugerea prematura a globulelor rosii), feripriva (cu deficit de fier), anemia mieloftizica (leucemia), aplastica (pe toate cele 3 tipuri de celule : hematii, leucocite, trombocite).

Clasificarea in functie de concentratia medie de hemoglobina:

– hipocroma (numar eritrocitar este normal dar concentratia de hemoglobina este scazuta, hemoglobina dand culoarea rosie, anemia hipocroma inseamna ca aceasta colorizare este scazuta);

– normocroma;

– hipercroma.

Clasificarea in functie de volumul eritrocitar mediu, sau al corpuscului de hemoglobina:

– microcitara ;

– normocitara ;

– macrocitara.

Clasificarea in functie de factorii etiologici :

– scaderea excesiva a volumului sanguin (in hemoragie acuta sau cronica)

– distrugerea excesiva de globule rosii in boli hemolitice si hipersplenism ;

– deficitului de fier din alimentatie (Anemia feripriva) ;

– a inhibarii maduvei hematogene (Anemia cronica);

– deficit de aport vitaminic (anemia megaloblastica) ;

– patologii tiroidiene;

Cauze

Deficitul de fier, care va cauza o sintetizare deficitara a hematiilor in maduva spinarii.
Patologii renale, deoarece aceste patologii intra in mecanismul de sintetizare al hematiilor din maduva spinarii;

Anemia fiziologica din timpul sarcinii, daca se mentine pana in anumite valori nu este neaparat o patologie, depinde cat de importanta este aceasta anemie din timpul perioadei de gestatie.

Alcoolismul va implica prin acest consum excesiv o anemie.

Nutritia deficitara si in special un aport alimentar defectuos in vitamine va duce iarasi la o patologie de tipul anemiei.

Ca si cauze ale anemiei nutritionale sunt cea datorate unei lipse de fier, lipsei de acid folic (vitamina B9) si lipsei de vitamina B 12.

In patologia celiaca (boala celiaca) sau asa numita intoleranta la gluten unul dintre simptomele observabile este aceasta anemie.

Articolul continuă după reclame

Simptome in anemie
Nu trebuie sa uitam ca persoanele cu anemie au mai putin oxigen in sange, ceea ce presupune ca inima lor trebuie sa faca eforturi suplimentare ca sa trimita suficient oxigen spre organe si tesuturi.

Simptomele cardiace legate de anemie sunt dificultatile de respiratie si durerile in piept.

De asemenea, anemiile sunt insotite de modificari ale culorii materiilor fecale – scaune negre (cu aspect de pacura) sau scaune cu sange, in cazul existentei unei hemoragii digestive.

Simptomatologia specifica apare ca urmare a deficitelor despre care am amintit.

In cadrul anemiei feriprive, de exemplu, putem observa cu ochiul liber deficitul de fier la nivelul tesuturilor: piele uscata, par uscat si sfaramicios, unghii friabile (in formele severe de anemie feripriva apar unghiile „scobite”, crapaturi la colturile gurii, limba neteda, lucioasa si dureroasa, dificultati la inghitire, cu senzatie de gat uscat).

In anemia cronica simpla, simptomatologia specifica tine de afectiunea infectioasa, inflamatorie sau neoplazica ce a determinat anemia.

In anemia Biermer (anemia pernicioasa), cauzata de deficitul de vitamina B12, apar cam aceleasi simptome ca si la alte tipuri de anemii, dar este insotita frecvent si de unele manifestari specifice:

anomalii neurologice (neuropatie periferica), manifestari ale gastritei atrofice de tip anorexie, dispepsie si glosita Hunter, caracterizata prin limba rosie, depapilata.

De multe ori, ceea ce aduce pacientul la un consult medical este simptomatologia neurologica – mai greu de tolerat decat simptomatologia nespecifica a anemiei, care nu creeaza mari probleme, chiar si la niveluri foarte scazute ale hemoglobinei.

Diagnosticare

Anemia se depisteaza in principal prin analize paraclinice ce implica recoltarea de probe sanguine unde se analizeaza numarul eritrocitar, volumul mediu eritrocitar (VEM) dar mai ales hemoglobina iar mai apoi se va analiza functionalitatea maduvei sau alte patologii colaterale (renale, tiroidiene, etc.) ca sa se depisteze si cauza acestei anemii.

Raportul de globule rosii la numarul de globule albe, hematocritul (care reprezinta impartirea volumului de globule rosii la volumul sanguin total) este totodata o cifra de importanta in depistarea anemiei.

Valoarea numarului eritrocitar daca scade sub 4,8 mil./micolitru sau 4,5 mil./microlitru (femei) poate induce spre posibilitatea unei anemii.

Pentru o diagnosticare de o mai mare acuratete se poate realiza si o punctionare arteriala pentru a se depista echilibrul acido-bazic (EAB) dar si oxigenarea arteriala si a se depista un deficit de aport de oxigen.

Surse: www.sfatulmedicului.ro

doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook