Cele mai nocive 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre

Locul 4 – Şuncă mozaic
Şuncă mozaic: carne de porc cu gust „îmbunătăţit”
Ingrediente:
carne de porc
apă

amidon de cartofi
proteină vegetală din soia
sare
condimente
zaharuri: dextroză

stabilizatori: difosfat de sodiu, trifosfaţi de sodiu
potenţiatori de gust: glutamat de sodiu, 5 ribonucleotide disodice
antioxidant: ascorbat de sodiu
gelifianţi: caragenan, gumă de xantan
colorant alimentar: carmin

conservant: nitrit de sodiu
Mod de fabricare:
Eticheta nu oferă indicaţii exacte despre ce cantitate de ingrediente conţine această „şuncă”. Totuşi, prezenţa gelifianţilor ne indică faptul că nu e vorba de o şuncă în adevăratul sens al cuvântului, ci de un preparat în care intră şi amidon şi soia, un mix care, la final este colorat roz cu carmin şi tratat cu conservant chimic.

Părerea specialistului:
„Şunca mozaic este un pericol mai ales pentru bolnavii de inimă. Sarea conţinută atrage apa în organism, crescând astfel presiunea arterială, iar în final este suprasolicitată funcţia renală. Pe de altă parte, amidonul de cartofi prezent în compoziţie, este tot un dulce, iar dacă luăm în calcul că această şuncă are şi dextroză, deducem că nu poate fi defel recomandată diabeticilor”, spune medicul de familie Ioana Vârtosu.

Locul 5 – Pate de porc
Pate de porc: 25% ficat de porc, slănină, apă, gumă xantan
Ingrediente:
apă
ficat de porc 25%
slănină
şorici
lapte semidegresat
proteină vegetală de soia
amidon de grîu
stabilizator
condimente şi extracte de condimente
sirop de glucoză
muştar
emulgatori
agenţi de îngroşare: caragerian, gumă guan, gumă xantan
acidifiant : acid citric
antioxidanţi
potenţiator de aromă
colorant: carmin
conservant: nitrit de sodiu
Mod de fabricare:
Ca şi alte mezeluri cu care se înrudeşte pateul de porc de faţă se naşte în malaxor. În 10 kilograme de produs găsim 2,5 kilograme de pateu de porc, multă apă, slănină, şoric fin măcinat şi restul de chimicale menite să „lege” combinaţia de masă organică de origine animală.

Părerea specialistului:
Medicii spun că a mânca pateul acesta este ca şi cum ai bea cola. Adică e la fel de nesănătos. „Dacă te uiţi pe tichetele băuturilor de tip cola vei găsi şi acolo sirop de glucoză şi gumele respective. În concluzie, nu e deloc recomandat diabeticilor, dar nici celorlalţi, în exces, pentru că poate predispune la această boală”, a explicat dr. Ioana Vârtosu.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook