Cum se spala corect prosoapele pentru a distruge bacterii precum E.Coli si Salmonella

Microbii sunt peste tot. Bacterii, virusuri, ciuperci si protozoare se gasesc in casa ta chiar acum, iar baia si bucataria sunt incaperile care ridica cele mai multe probleme.

Bacteriile iubesc umezeala, iar prosoapele le ofera mediul propice dezvoltarii, de aceea trebuie sa stim cum sa le spalam astfel incat sa prevenim imbolnavirile.

Un studiu realizat la University of Arizona a descoperit bacterii coliforme (bacterii prezente de obicei in materiile fecale si care pot provoca toxiinfectii alimentare si diaree) pe 89% dintre prosoapele de bucatarie si bacteria E. Coli pe 25,6% dintre prosoape, scrie doctorulzilei.ro.

Prosoapele de bucatarie pot gazdui germeni infectiosi, deoarece sunt folosite pentru stergerea mainilor si a unor suprafete care pot veni in contact cu alimente contaminate. Iar prin intermediul prosoapelor de baie pot fi raspandite virusuri sau bacterii la mai multi membri ai familiei, daca acestia utilizeaza aceleasi prosoape.

Autorii studiului au avertizat, de asemenea ca, daca servetele de bucatarie sunt curatate superficial intre utilizari (spalate in chiuveta cu putin detergent, clatite si uscate), germenii coliformi, E. coli si Salmonella pot totusi supravietui.

O metoda mai eficienta pentru reducerea numarului de bacterii din prosoape este inmuierea lor timp de 2 minute in apa cu inalbitor pe baza de clor.

Sfaturi de la igienisti

Pentru a preveni problemele de sanatate cauzate de prosoapele purtatoare de bacterii, dr. Lisa Ackerley, expert igienist la University of Salford, Marea Britanie, recomanda:

– pastrati prosoapele murdare separat de celelalte rufe.

– puneti-le la uscat, astfel incat sa nu ramana umede in timp ce asteapta sa fie spalate.

– spalati-le des, cel putin o data pe saptamana.

– spalati-le la temperatura inalta, la 90 grade Celsius.

– daca vreti totusi sa le spalati la temperaturi mai joase, folositi un detergent cu dezinfectant, care omoara bacteriile.

– inalbitorii cu clor distrug si bacteriile si pot fi folositi in cazul spalarii rufelor albe.

– in cazul micilor prosoape folosite pentru curatarea fetei, folositi cate unul in fiecare zi si spalati-le la sfarsitul saptamanii.

– fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriul sau de baie, mai ales in cazul in care cineva este bolnav.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook