Ce presupune pregatirea pentru colonoscopie

Colonoscopia reprezinta o procedura ce permite vizualizarea colonului si a rectului cu ajutorul unui tub flexibil numit colonoscop, prevazut cu o camera minuscula.
Daca esti hotarata sa urmezi aceasta procedura medicala, este important sa stii ca pregatirea dureaza în medie 16 ore.

Potrivit Harvard Health Publications, pregatirea unei colonoscopii este esentiala si consta în administrarea unei substante puternice de curatare a intestinului (solutie polielectrolica). Specialistii avertizeaza ca absenta acestui procedeu este asociata cu sanse mari ca examenul colonoscopic sa fie efectuat inutil, deoarece nu poate fi vizualizat nimic.
Colonoscopia poate depista polipii si cancerul colorectal, ulceratiile, anomaliile vasculare, hemoragiile si zonele inflamate.

Cancerul colorectal (de colon si de rect) reprezinta al treilea cel mai des întalnit tip de cancer la barbati si femei si a doua cauza principala de decese legate de cancer.
Ce presupune pregatirea pentru colonoscopie
Eliminarea continutului colonului este o cerinta de baza pentru o colonoscopie de succes.

Vizualizarea buna a peretilor intestinali si a lumenului depinde foarte mult de maleabilitatea pacientului la pregatire, care trebuie sa asigure a curatare a intestinului gros de materiile fecale. Centrele medicale recomanda diferite modalitati de a pregati colonul pentru o colonoscopie. Exista doua etape: o anumita dieta alimentara si consumul ridicat de lichide pentru curatarea intestinului.

Articolul continuă după reclame

Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
Dieta – cu doua zile înainte de procedura, trebuie sa consumi cantitati reduse de alimente si sa eviti consumul de legume si fructe cu seminte sau samburi. De asemenea, si carnea grasa trebuie evitata, iar cu 12 ore înainte de procedura este indicat sa nu fumezi.

Totodata, este bine sa nu consumi deloc carbune medicinal, laxative sau suplimente alimentare ce contin fier. Cu o zi înainte de investigatie este necesar sa bei multe lichide, precum apa, supa strecurata, ceai, sucuri naturale sau cafea slaba. În ziua examenului colonoscopic este important sa nu mananci si sa nu bei nimic cu doua ore înainte de procedura!

Pregatirea solutiei purgative – dupa-amiaza sau seara, înainte de colonoscopie, trebuie sa bei un lichid care va declansa golirea intestinului. Solutia Fortrans este un laxativ care actioneaza prin cresterea volumului lichidelor din intestin, se utilizeaza pentru examenul radiologic sau endoscopic si se poate achizitiona de la farmacii. Trebuie sa tii cont de sfatul medicului specialist înainte de procurarea purgativului si sa urmezi indicatiile date! Orice alta solutie folosesti, aceasta trebuie consumata lent în dupa-amiaza dinaintea procedurii, cate o cana la fiecare jumatate de ora, pentru a preveni aparitia disconfortului: greata, varsaturi sau balonare.
Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook