10 situatii in care trebuie sa-ti tii gura

 

„Sunt momente in care trebuie sa vorbesti, dar si momente in care trebuie sa-ti tii gura.” – Aung San Suu Kyi, laureata premiului Nobel pentru pace. Cu siguranta putini recunosc numele Aung San Suu Kyi.

Dna. Aung San Suu Kyi este prima si actuala conducatoare a Partidului Democrat din Myanmar, cunoscut anterior sub numele Burma.

In 1991, „Doamna”, asa cum este poreclita de compatriotii sai, a primit premiul Nobel pentru pace. Dupa o perioada zbuciumata in istoria statului Burma (in prezent, Myanmar), Suu Kyi a preluat fraiele statului si a promovat rezolvarea tuturor conflictelor pe cale pasnica.

Citandu-i pe cei care au inspirat-o sa lupte pentru pace, personalitati precum Martin Luther King Jr. si Mahatma Gandhi, Aung San Suu Kyi intelege perfect si demonstreaza clar ca non-verbalizarea gandurilor in anumite situatii este cel putin la fel de importanta ca exprimarea lor.

Iata cele 10 situatii in care cel mai bine este sa nu spui nimic:

1. Atunci cand nu ai suficiente informatii pertinente

Harlan Ellison, unul dintre cei mai prolifici scriitori ai istoriei, a afirmat odata: „Nimeni nu are dreptul la propria opinie, ci doar la propria opinie informata! Nimeni nu are dreptul sa fie ignorant.”

Indiferent daca esti sau nu de acord cu Elison, trebuie sa recunosti ca discutarea pe marginea unui subiect pe care nu il cunosti nu dovedeste altceva decat prostie si infatuare.

Mai ales daca e vorba de o chestiune delicata, tine-ti limba-n gura pana ce te informezi cum trebuie asupra problemei.

2. Atunci cand simti ca vorbele nu vor face altceva decat sa raneasca

in toiul unei discutii aprinse, majoritatea ii nedreptatim pe altii prin afirmatiile noastre.

Uneori suntem constienti de consecintele vorbelor noastre inainte de a le rosti, dar asta nu ne opreste din a-i rani pe ceilalti.

Mai tarziu ajungem sa regretam situatii care puteau fi evitate cu mai mult tact si mai multa chibzuinta. Cand spiritele se incing, trebuie sa ne masuram vorbele sau sa pastram tacerea.

3. Cand simti ca exista riscul sa te faci de rusine

Atunci cand ne dezbracam de logica si de calm, sansele de a ii rani pe altii sau de a ne face singuri rau cresc considerabil. Nu merita sa treci prin rusinea de a fi spus ceva deplasat la momentul nepotrivit, asa ca abtine-te!

4. Cand nu este randul tau sa vorbesti

Adevarul este ca ascultarea activa, pe deplin atenta, este o virtute rara. Prea multi oameni vor mai degraba sa fie ascultati decat sa asculte, iar aceasta greseala poate avea consecinte urate in toate aspectele vietii.

Adoptarea si dezvoltarea ascultarii active largeste orizonturile de cunoastere si imbunatateste relatiile interumane.

5. Cand nu ai nimic de zis

Vorbele rostite doar ca sa acoperim tacerea nu ne aduc nimic bun. O conversatie mondena intre prieteni este placuta, dar oare de ce ne comportam uneori de parca am fi obligati sa vorbim atunci cand chiar nu avem nimic de spus!?

6. Cand esti provocat

Nimeni nu este imun la nedreptati si acte de agresiune verbala, indiferent de varsta. Dar sa raspunzi provocarii unei persoane care nu cauta decat sa te atate este cea mai mare greseala. Esti inzestrat cu suficienta putere de autocontrol cat sa pui capat unei conversatii – foloseste-te de ea!

7. Cand incerci sa-ti schimbi comportamentele gresite

Constientizarea si efortul de a indrepta un obicei rau este un act demn de toata lauda. Schimbarea comportamentelor rele este insa ceva foarte deficil. Obiceiurile iau amploare deoarece nu intervenim la timp.

Atunci cand vizam schimbarea modului in care ne adresam altora sau propriei persoane, suntem napaditi de un cumul de ganduri si sentimente conflictuale. in astfel de situatii, este esential sa nu scoatem nimic pe gura pana ce nu recapatam controlul asupra ratiunii.

8. Cand incarcatura emotionala este foarte mare

Din nou, nu exista nicio lege nescrisa care sa ne impinga sa vorbim cu cei din jur, cu atat mai mult cand nu suntem in apele noastre. Asa cum am atras atentia si mai sus, emotiile negative ne tulbura judecata si ne fac sa spunem lucruri regretabile.

9. Atunci cand poti face ceva mai util

De ce ar vrea cineva sa-si iroseasca energia palavragind aiurea in loc sa o foloseasca intr-un mod constructiv? Deloc surprinzator, vorbaraia nu este decat un pretext de a evita responsabilitatile.
Tu cum ai putea folosi aceasta energie in mod constructiv?

10. Atunci cand ceea ce spui se rasfrange asupra unei terte persoane

Sa discuti despre cineva cu intentia de a-i face rau este un act de mojicie si de prostie, deoarece nu aduce nimanui vreun beneficiu. Cu atat mai mult cu cat la mijloc este sotia, o ruda, un prieten apropiat sau un coleg.

Daca ai ceva de impartit cu cineva, spune-i in fata ce ai pe suflet. Este josnic sa denigrezi pe la spate o persoana.

Sursa: caplimpede.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook