Toți pățim asta măcar o singură dată în viață și trebuie să știm cum să ne tratăm

Toți pățim asta măcar o singură dată în viață și trebuie să știm cum să ne tratăm
Primul ajutor în cazul arsurilor prin opărire: Arsurile prin opărire sunt foarte frecvente. Dacă ți se pare că arsura este severă, mergi la medic. Dacă este o leziune superficială, citește mai jos pentru a afla cum o poți trata acasă.

Arsurile prin opărire sunt foarte frecvente. Ești în bucătărie și pregătești cina sau îți faci un ceai. Poate deschizi robinetul și apa este mai fierbinte decât te așteptai. Cum procedezi în continuare? Astăzi îți explicăm cum se acordă primul ajutor în cazul unei arsuri prin opărire.
Tipuri de arsuri: Înainte de a decide ce tip de tratament să aplici pe arsură, trebuie să știi că există trei grade ale acestui tip de leziune:

Arsură de gradul I: Aceste arsuri afectează stratul exterior sau superficial al pielii. Simptomele includ roșeață, umflături și dureri ușoare. Pielea se cojește în 7 zile și se reface complet în două săptămâni.
Arsură de gradul II: Acest tip de arsură este mai gravă, deoarece este afectat și al doilea strat al pielii.

Apar bășici și umflături, iar durerea este mai intensă. Bășicile se sparg singure într-o săptămână. Vindecare completă are loc în trei săptămâni, dar rămâne o cicatrice mai deschisă sau mai închisă la culoare decât restul pielii.
Arsură de gradul III:

Acesta este cel mai sever tip de arsură, reprezentând o urgență medicală. Arsura pătrunde în toate straturile pielii și provoacă dureri foarte mari.
Tratament pentru arsuri prin opărire: În timp ce aplici apă sau comprese reci pe pielea afectată, evaluează gravitatea leziunii. Dacă durerea nu dispare după câteva minute și observi că zona înroșită s-a extins sau ți-au apărut bășici, este indicat să mergi la urgențe.

Articolul continuă după reclame

Dacă simptomele se ameliorează, poți continua tratamentul acasă. Ia puțin bandaj și umezește-l cu apă. Înfășoară zona afectată și las-o să stea așa între 30 de minute și o oră. Dacă este nevoie, schimbă pansamentul. În acest fel, vei feri arsura de substanțele dăunătoare și agenții contaminanți din atmosferă. Aloe vera este unul dintre cele mai bune remedii pentru arsuri superficiale,indiferent dacă sunt cauzate de apă, ulei fierbinte sau chiar de soare. Această plantă nu trebuie să lipsească din nicio locuință. Taie o frunză pe orizontală și extrage lichidul dens din interior. Gelul de aloe vera are puterea de a hidrata pielea. Întinde-l pe zona afectată și lasă-l să stea până se absoarbe complet. Dacă vrei, poți să înfășori pielea cu un bandaj steril, deși este mai bine să lași pielea să „respire.”

Sfaturi pentru a trata acasă arsurile prin opărire: Tratamentele de acasă sunt recomandate doar pentru răni superficiale de până la gradul II. Pentru arsuri mai severe, este indicat să mergi la medic.
După ce aplici apa rece ca prim ajutor, te sfătuim să procedezi în felul următor:

Aplică puțină vaselină și acoperă arsura cu pansament steril.
Ține bandajul în prima zi fără să îl miști prea mult.
Ia un analgezic (cum ar fi ibuprofen).
Schimbă bandajul și aerisește zona dimineața.
Umezește pansamentul înainte de a-l scoate, pentru a nu se lipi de piele.
După 7 zile, curăță-l și îndepărtează pielea moartă cu un pansament umezit cu apă izotonică. Nu freca tare, pielea se va desprinde singură.
Sursa: sanatatea.org

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook