De ce e bună apa de ploaie. Cum se colectează și cum se utilizează

De ce e bună apa de ploaie. Cum se colectează și cum se utilizează
Bunicii noștri strângeau apa de ploaie și o foloseau în gospodărie, atât pentru consum cât și pentru diverse treburi casnice. Și astăzi mulți oameni care stau la casă încă o utilizează. Află de ce e bună apa de ploaie și cum se poate stoca.

Compoziția apei de ploaie este aproape similară cu cea distilată. Nu conține săruri minerale și este foarte curată. Poate înlocui cu succces apa de puț. Sunt foarte multe localități din țară unde apa este foarte dură, având un conținut ridicat de săruri, fapt care o face uneori neutilizabilă.
Se poate păstra și ani de zile în rezervoare la întuneric (preferabil subterane), fără să își modifice calitățile.

Algele verzi specifice recipientelor de apă de ploaie, pe care le știm din curțile de la țară sau de la marginea orașelor se formează numai în prezența luminii solare.
Este o apă dură, fără microorganisme, datorită lipsei sărurilor minerale. Dacă lipsește și lumina și temperatura de păstrare este de 5-10 grade, microorgansimele nu se pot dezvolta.

Apa de ploaie e bună la spălat
Bătrânii noștri foloseau apa de ploaie atât la spălatul rufelor cât și al părului. Fiind o apă pură, fără duritate, necesită o cantitate foarte mică de detergent, fiindcă majoritatea substanțelor care intră în compoziția detergenților au rolul de a deduriza apa. Ca urmare a utilizării apei de ploaie la spălat reciclarea ei în stații de epurare biologică se face mult mai eficient.

Articolul continuă după reclame

Apa de ploaie protejează instalațiile de apă din casă, fiind lipsită de săruri minerale. Mașina de spălat, robineții, filtrele, pompele de apă, colectoarele solare pentru apă menajeră sau boilerele vor rămâne curate, fără depuneri, și nu vor trebui întreținute în nici un fel dacă se folosește apă de ploaie. Evident, acest lucru se poate face doar dacă stai la curte și dispui de un sistem de colectare a apei de ploaie.

Apa de ploaie se poate folosi fără probleme la bucătărie, pentru spălatul vaselor, pentru gătit, pentru spălarea mașinii.
Poate asigura necesarul de apă menajeră pentru dușuri și băi, pentru folosirea la toaletă.
Este cea mai buna apă pentru udarea plantelor din casă și pentru legumele din grădină.
Bunicile noastre își spălau părul cu apă de ploaie și săpun de casă. Aspectul era mătăsos.
Animalele și păsările beau apă de ploaie fără probleme.

Cum se poate colecta apa de ploaie
Poți achiziționa, de pildă, un butoi sau rezervor de apă de ploaie, special conceput care poate avea diverse capacități, în funcție de nevoi. Apa de ploaie se strânge în mod obișnuit de pe acoperiș. E bine să fie aruncați primii litri și abia apoi să fie colectată, pentru o puritate mai mare.
Dacă ai un rezervor supra sau subteran (se poate instala în pivniță), jgheaburile și conductele de la acoperiș pot fi direcționate către acesta. Cu ajutorul unei pompe și a unui filtru de recirculație, apa de ploaie poate fi condusă prin conducte la locurile de consum din locuință.
Sursa: www.libertatea.ro
Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook