De la leucemie la ciroză. Boli ascunse de banala anemie

Dacă sunteți palizi, aveți dureri de cap, o stare permanentă de oboseală, lipsă de energie, chiar dacă ați dormit suficient, e posibil să aveți anemie. De obicei, boala e cauzată de lipsa fierului în organism, însă poate fi și un simptom al unor afecțiuni mai grave

Anemia este o scădere a concentraţiei de hemoglobină din sângele sub 12 g/100 ml la femeie sau 13 g/100 ml la bărbat.
Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite.

Anemia apare de regulă din cauza lipsei fierului (mai ales la copii), și se manifestă printre altele cu mâini și picioare reci sau amorțite și temperatură scăzută a corpului. De asemenea, anemicii au și simptome cardiace: aritmie, scurtarea respirației și durere în piept.
Leny Caban, medic primar hematologie clinică la Institutul Clinic Fundeni, vorbeşte despre cele mai frecvente afecţiuni grave care cauzează anemie:

1. Leucemii. Acestea sunt de fapt un grup de afecțiuni hematologice, caracterizate prin proliferarea malignă a leucocitelor, adică a globulelor albe, în măduva osoasă, acolo unde globulele albe sunt produse. „Leucemia este un fel de cancer al celulelor din sânge”, explică medicul.
2. Insuficienţă renală cronică în fază avansată.

Este o afecțiune caracterizată de diminuarea lentă și progresivă a capacității de filtrare a rinichilor. E trădată de asemenea și de anemie.
3. Artrita reumatoidă. Se manifestă prin inflamaţia unei articulaţii ca rezultat al unei boli, a unei infecţii, al unui defect genetic sau a îmbătrânirii.

Articolul continuă după reclame

Artrita reumatoidă, numită uneori și reumatism sau sinovită, tinde să afecteze persoane peste 40 de ani și femeile de 2-3 ori mai frecvent decât bărbații. Boala poate să apară şi la copii, în special la fetiţe între 2-5 ani.
4. Ciroză hepatică poate pune viața în pericol. Reprezintă stadiul final de evoluţie al tuturor hepatitelor cronice (inflamarea ficatului cu evoluţie lentă şi de durată).
5. Boala celiacă: o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire.
6. O altă afecțiune care se manifestă prin anemie este talasemia (frecventă mai ales la persoane care locuiesc în zona de sud a României). Circa 300 de români sunt diagnosticaţi în acest moment cu talasemie majoră. În schimb, „anemia mediteraneeană” în varianta ei ușoară (talasemie minoră) afectează, după unele estimări, între 0,5 şi 1% dintre români.
Dacă doi tineri cu talasemie minoră fac copii există un risc mare ca micuţul/a lor să sufere de talasemie majoră. La aceşti bolnavi, viaţa poate fi prelungită doar prin transfuzii de sânge regulate, însoţite de tratament zilnic pentru a împiedica depunerea fierului pe organele interne.
Sursa:www.doctorulzilei.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook