Eficienta propolisului este recunoscuta in aproximativ 200 de afectiuni. Iata care sunt cele mai cunoscute beneficii ale propolisului

Unul dintre cele mai eficiente remedii care se gasesc in natura este propolisul. O multime de studii au evidentiat, ani la rand, efectele miraculoase pe care acesta le are asupra organismului.

Albert Einstein a afirmat că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafața Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”, ceea ce ar trebui să ne dea tuturor de gândit.
Albinele ne oferă o amplă varietate de produse utile pentru sănătatea noastră, inclusiv:

– Propolis
– Polen de albine
– Miere
– Ceară de albine
– Lăptișor de matcă

– Venin medicinal de albine
Diferitele produse derivate ale stupului au fost îndelung studiate, iar propolisul s-a evidențiat ca având efecte beneficii pentru sănătatea umană.
Propolisul este substanța rășinoasă pe care albinele o colectează din flori și din anumite vegetale.

Albinele transformă această substanță în propolis pentru a dezinfecta stupul, pentru a construi fagurii și îl utilizează de asemenea ca agent antimicrobian, dezinfectant și pentru a îmbălsăma intrușii din stup. Propolisul este așadar, direct responsabil de igiena stupului și a zonelor predispuse la dezvoltarea virușilor și bacteriilor.

Datorită ingredientelor active pe care le conține, tinctura (extractul alcoholic) de propolis este cunoscută și utilizată datorită proprietăților sale terapeutice, în principal datorită acțiunii sale de fortifiere a sistemului imunitar. Câteva din proprietățile sale notabile ale tincturii de propolis sunt:
– Are o acțiune antioxidantă și anti-microbiană;
– Are o acțiune stimulentă asupra sistemului imunitar;
– Are o acțiune curativă, analgezică, anesteziantă și anti-inflamatorie.
Multiplele utilizări ale propolisului
Așa cum am menționat anterior, extractul de propolis are o serie de proprietăți terapeutice binecunoscute, inclusiv o puternică acțiune antioxidantă și antimicrobiană. Propolisul a fost folosit de mii de ani ca remediu natural contra diverselor boli sau afecțiuni. Propolisul este foarte bogat în vitamine precum B1, B2 și B3 și este o sursă foarte bună de minerale precum fosfor și magneziu.
S-a descoperit că propolisul poate preveni formarea plăcii dentare prin inhibarea activității anumitor enzime care sintetizează glucanii din zaharoză. Propolisul, împreună cu alte produse derivate ale stupului, a mai fost studiat și datorită potențialului său de a controla creșterea tumorilor.
Pe de altă parte, polenul de albine, este recunoscut ca fiind un superaliment –adică, unul din alimentele cele mai nutritive pe care ni le oferă cu generozitate natura. Polenul de albine conține practic toți nutrienții de care are nevoie corpul. Aproape jumătate din proteinele pe care le conține sunt sub formă de aminoacizi liberi care sunt gata să fie folosiți de către corp.

Propolisul este un antibiotic natural
De sute de ani, propolisul este utilizat ca antibiotic natural, cu scopul de a vindeca diverse tulburări sau dureri. Datorită conținutului său bogat de flavonoizi, propolisul este un ingredient esențial în unele medicamente de uz cutanat, adică creme sau soluții pentru îngrijirea gurii. Aplicat sub formă topică, propolisul poate favoriza cicatrizarea arsurilor și poate combate inclusiv virusul care cauzează herpesul buzelor. Propolisul are o puternică acțiune antibacteriană și nu are efecte adverse.
Organizația Mondială a Sănătății consideră propolisul ca fiind fundamental pentru o alimentație sănătoasă și îl recomandă ca remediu și antibiotic natural.
Propolisul pentru tratarea arsurilor
Propolisul favorizează o rapidă cicatrizare a arsurilor ușoare. Există studii care au demonstrat cu succes că propolisul are o eficiență similară cu alte substanțe chimice sau medicamente utilizate în tratarea arsurilor, datorită faptului că are efecte anti-inflamatorii foarte apreciate în aceste cazuri.
Propolisul pentru tratarea diabetului
Conform unor studii medicale mai recente, propolisul are efecte favorabile în tratamentul persoanelor care suferă de diabet. Cercetările efectuate în acest sens până în prezent, au arătat că propolisul reglează nivelul de zahăr din sânge.

Propolisul pentru tratarea herpesului buzelor
Diverse teste medicale au indicat că aplicarea topică a propolisului contribuie la vindecarea herpesului buzelor. S-a descoperit că extractele de propolis ajută organismul în lupta contra acestui virus (denumit herpes simplex 1) care cauzează herpesul buzelor.
Propolisul, un puternic aliat contra cancerului
Conform unor studii medicale recente efectuate de cercetătorii japonezi, consumul zilnic de propolis ar putea opri proliferarea celulelor cancerigene, întărind astfel sistemul imunitar și făcându-l mai rezistent împotriva efectelor secundare ale chimioterapiei.
În cadrul Centrului Medical al Universității din Chicago, s-a efectuat mai multe studii asupra puterii anti-cancerigene al fenetil esterului din acidul cafeic (CAPE), care este un component bioactiv al propolisului. S-a demonstrat eficienta acestuia asupra celulelor care cauzează cancerul de prostată. În experimentele efectuate cu doze mici de propolis, s-a înregistrat întârzierea creșterii celulelor canceroase, iar în cazul dozelor complete de CAPE administrate zilnic, s-a constatat oprirea înmulțirii celulelor tumorale.
Surse: farmaciiledona.ro
dr-catalin-luca.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook