Medic hematolog: ”Orice adult român ar trebui să se testeze pentru acest virus care poate produce o formă agresivă și mortală de leucemie. E foarte răspândit în România”

E foarte răspândit în România”
Leucemiile pot fi de mai multe feluri, însă un tip foarte agresiv e cel provocat de virusul HTLV, adică cel care a ucis-o pe Patricia Țeicu, fata compozitorului Marius Țeicu.

”În țara noastră e o problemă cu virusul HTLV. Acum câțiva ani, am fost la o conferință în străinătate, pe această temă. Locurile în care era întâlnit acest virus erau marcate cu roșu, iar țara noastră era toată un punct roșu. Acest virus produce o leucemie cu celule T a adultului, de care noi ne temem foarte mult. N-am avut o supraviețuire mai mare de 2 ani la pacienții diagnosticați cu această boală.

De aceea, toți adulții ar trebui să se testeze pentru acest virus, la fel cum se testează pentru HIV”, a explicat dr. Mihaela Andreescu.
HTLV (Human T-cell Lymphotropic Viruses) este un oncovirus ARN care face parte din familia retrovirusurilor. Se utilizează pentru a detecta infecţiile cu HTLV, pentru a ajuta la diagnosticarea leucemiilor cu celule T- adulte, a limfoamelor sau a HTLV – asociată mielopatiilor.

Două tipuri de HTLV sunt cel mai frecvent testate: HTLV 1 şi HTLV 2, care au tropism PENTRU limfocitele CD4. Se estimează că aproximativ 15 -20 milioane de oameni sunt infectaţi cu HTLV.
Mod de transmitere
Infecţia cu HTLV 1 poate fi transmisă de la mamă la făt, în timpul sarcinii / alăptării. Atât infecţiile cu HTLV 1 cât şi HTLV 2, pot fi transmise pe cale sexuală sau în timpul manipulării produselor cu sânge contaminat.

Articolul continuă după reclame

Ambele tipuri pot trece în sânge în timpul transfuziilor sau al transplantului de organe.
Atât HTLV 1, cât şi HTLV 2 infectează cu precădere limfocitele T. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome, însă pot fi cu potenţial infecţios pentru alţii.

După infecţia iniţială virusul nu dispare complet, rămânând în organism în formă latentă. După infecția initial, un mic procent dintre cei care sunt infectaţi vor dezvolta una sau mai multe boli severe asociate.
Manifestările clinice
Leucemia celulelor T adulte (ATL), un tip de cancer al celulelor albe, care poate progresa rapid/ încet şi poate cauza simptomatologie că: oboseală, febră sau noduli limfatici mari.
Mielopatii / parapareză spastică, poate cauza slăbiciunea membrelor inferioare, spasme musculare, nevralgii şi incontinență urinară
În unele cazuri poate provocă: uveita, dermatite infecţioase, artrite reumatoide şi Sindrom Sjogren.
HTLV 2 este mai puţin asociat cu boli specific, dar poate fi asociat cu afecţiuni neurologice şi dermatite.
Sursa: www.doctorulzilei.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook