Medicii din Maramures trag un semnal de alarma! 27 de persoane au ajuns la spital dupa ce au mancat asta

Medicii din Maramures trag un semnal de alarma! 27 de persoane au ajuns la spital dupa ce au mancat asta
Medicii din Maramures trag un semnal de alarma dupa ce 27 de persoane au ajuns la spital cu simptomatologia intoxicatie cu ciuperci, la sfarsitul saptamanii trecute. Dintre acestia, 11 copii au ramas internati la sectia Pediatrie.

Reprezentatii Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Marea trag atentia ca medicii se confrunta cu un val de intoxicatii, doar in intervalul 22 – 24 septembrie 2017 fiind inregistrate, in UPU Baia Mare, 27 de persoane care au mâncat ciuperci si li s-a facut rau. Dintre acestia 10 provin din mediul urban si 17 din mediul rural.

Opt persoane au fost externate, doi pacienti au refuzat internarea, unul a ajuns la ATI Interne, alti trei au ramas spitalizati pe Sectia Interne, iar un pacient a fost internat la Contagioase, anunta actualmm.ro.
În cazul în care aţi consumat ciuperci și aveți simptome ca transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături, halucinaţii etc.

Articolul continuă după reclame

Este foarte important să vă prezentați de urgenţă la cel mai apropiat spital. Ciupercile otrăvitoare pot avea incubaţie scurtă, de la 15 minute la 3 ore sau incubaţie lungă, când primele simptome apar după un interval de 5 sau chiar 20 de ore de la momentul în care au fost consumate. La primul semn de suspiciune a unei intoxicatii adresați-vă de urgență medicului.

Ploaia inmulteste ciupercile, iar printre cele comestibile pot fi si unele otravitoare. Cateva exemplare au fost gasite, impreuna cu un bucatar priceput, intr-o padure din apropierea Bucurestiului.
Cine vrea sa fie sigur, le poate testa cu lingura de argint, care se fierbe impreuna cu ciupercile. Daca se innegreste, inseamna ca sunt otravitoare.

Oricat am fi de priceputi, specialistii recomanda sa nu mergem in padure la cules. Exista unele specii otravitoare care se aseamana atat de tare cu cele comestibile incat pot fi confundate cu usurinta chiar si de catre experti.
Agaricus silvicola, adica ciuperca de padure, este confundata deseori cu ciupercile otravitoare din specia Amanitae. Hribul pucios, comestibil, se poate confunda cu Tylopilus felleus.
Buretele de lamaie cu buretele viperei, iar ghebele tomnatice cu gheba pucioasa.
Cel mai sigur este sa cumparati ciupercile numai din locuri autorizate.
Sursa: www.stirilekanald.ro
Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook