Medicii avertizeaza: Aceste 6 obiceiuri afecteaza grav ficatul.

Ficatul – cel mai mare organ intern al corpului uman.

Face parte din sistemul digestiv, performa mai mult de 500 functii diferite, fiecare dintre acestea fiind esentiale vietii.

Functile sale esentiale includ: ajutor in digestia grasimilor, asigura rezerve de nutrienti, filtrarea toxinelor si a deseurilor din sange, sintetizarea unor varietati de proteine si reglarea nivelelor multor chimicale ce se ajung in sange.

Ficatul este unic intre organele corpului uman datorita capacitatii sale de regenerare, de reintregire a celulelor ce au fost distruse de o boala sau de o leziune pe termen scurt. Dar, daca ficatul sufera leziuni repetate, pe termen lung (boli cronice), modificarile devin ireversibile, interferand cu functia acestuia.

Functiile ficatului

Prima functie principala a ficatului este sa stocheze energie in forma glicogenica, care este compus dintr-o forma de zahar numita glucoza.

Ficatul inlatura glucoza din sange atunci cand nivelul acestaia este crescut. Printr-un proces numit glicogeneza, ficatul combina moleculele de glucoza in lanturi lungi pentru a creea glicogenul, un carbohidrat care asigura o forma de energie depozitata.

Cand nivelul glucozei din sange scade sub nivelul normal de care organismul are nevoie pentru indeplinirea functiilor specifice, ficatul reverseaza aceasta reactie transformand glicogenul in glucoza.

Alta functie cruciala a ficatului este productia bilei, un lichid de culoare galben-maro ce contine saruri necesare pentru digestia lipidelor sau a grasimilor.

Aceste saruri sunt produse de lobuli. Bila paraseste ficatul printr-o retea de ducte si este transportata in colecist, care concentreaza bila si o elibereaza in duoden (numai pe perioada digestiei)

Vitaminele se gasesc de asemenea depozitate in ficat. Prin vena portala trece sangele bogat in agenti nutritivi, ficatul colecteaza si depoziteaza vitamina A, D, E si K, raman depozitate de asemenea si vitaminele B.

Ficatul functioneaza ca o fabrica chimica. Cateva proteine importante gasite in sange, se fabrica in ficat. Una dintre acste proteine – albumina ajuta in retentia de Ca+ si altor substante in circuitul sangvin.

Albumina ajuta de asemenea la reglarea miscarii apei din sange in tesuturi. Ficatul produce si globina – una din cele 2 componente ce formeaza hemoglobina. Mai produce si alte grupuri de proteine ce includ anticorpi.

Multe alte chimicale sunt produse de ficat: fibrinogen, protrombina – care ajuta in vindecarea ranilor, in cicatrizare si colesterol – o componenta cheie a membranelor celulare care transporta grasimi din sange in tesuturi.

Aditional fabricarii produsilor chimici, ficatul ajuta la neutralizarea, inactivarea si eliminarea substantelor toxice ca: medicamente si alcool din circuitul sangvin. Functia antitoxica este practicata de ficat prin absorbtia de toxine, le altereaza chimic apoi le excreta in bila.

Exista o serie de obiceiuri care pot afecta functiile ficatului

Consumul excesiv de alcool

Etanolul din bauturile alcoolice este daunator ficatului. Atunci cand trebuie sa proceseze alcool, ficatul se concentreaza pe transformarea acestuia intr-o forma mai putin toxica, neglijand celelalte functii.

Pe termen lung, acest fapt poate duce la un ficat gras sau la inflamatia ficatului si chiar la ciroza, care, mai departe, conduce la pierderea functiei hepatice.

Fumatul

Nicotina din tigari este la fel de nociva. Fumul de tigara contine peste o mie de tipuri de substante daunatoare, care pot produce deteriorarea ireversibila a organelor interne, inclusiv a ficatului.
Aceste substante creeaza stresul oxidativ, care produce radicali liberi ce distrug celulele hepatice.

Acest stres oxidativ determina, de asemenea, fibroza, un proces in care se dezvolta exces de tesut in ficat, similar cu tesutul cicatricial.

De asemenea, aceste substante chimice toxice reduc in timp functia hepatica, astfel incat acesta devine mai putin eficient in indeplinirea rolului sau principal, acela de eliminare a toxinelor din organism.

Excesul de medicamente

Consumul de medicamente fara prescriptie medicala este foarte daunator ficatului, intrucat acesta poate ajunge ca, din cauza supradozajului, sa nu le mai poata descompune, diminuandu-se astfel capacitatea de a metaboliza substantele.

Antidepresivele, corticosteroizii si antialgicele pot provoca leziuni hepatice. Daunele pot ajunge pana la insuficienta hepatica completa. Acest lucru nu este valabil doar pentru medicamentele conventionale, ci si pentru suplimentele naturale sau plantele aromatice, intrucat si acestea pot fi daunatoare pentru ficat, daca sunt consumate in cantitati mari.

Preferinta pentru alimente grase

Grasimile trans se gasesc in aproape toate alimentele ambalate si in produsele de patiserie. O dieta bogata in grasimi de acest tip favorizeaza aparitia obezitatii, ceea ce afecteaza ficatul.

Grasimea tinde sa se acumuleze in jurul acestui organ, cauzand o afectiune cunoscuta sub numele de ficat gras. Obezitatea este de vina si pentru aparitia cirozei hepatice si a insuficientei hepatice.

Noptile albe

Privarea de somn provoaca stres oxidativ la nivelul ficatului, dar si obezitate sau diabet, care sunt la fel de daunatoare ficatului. Somnul insuficient duce la deficiente ale circuitului sangvin in ficat, fapt care contribuie la scaderea rezistentei acestui organ. Ficatul persoanelor care duc lipsa de odihna nu prelucreaza grasimile in mod eficient.

Sedentarismul

Lipsa exercitiilor fizice favorizeaza obezitatea, care este daunatoare sanatatii ficatului. Prezenta acesteia poate duce la aparitia steatozei hepatice. In 80% dintre cazuri, aceasta nu da niciun simptom, dar netratata, poate duce la cancer hepatic.

SURSE: www.referatele.com

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook