Primele semne ca vei suferi de Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa la persoanele în varsta si reprezinta jumatate din totalitatea cazurilor de dementa.

Primele indicii

Ei bine, este usor de diagnosticat pentru ca în viata subiectului intervin foarte multe schimbari de comportament si de atitudine, care sunt foarte usor de remarcat de cei din jur. Intervin multe schimbari pe multe paliere cum ar fi:

Tulburari de limbaj. Acestea se manifesta prin uitarea cuvintelor uzuale, pe care ajung sa le înlocuiasca cu expresii de genul: „asta”, „cum îi spune”, „întelegi tu”, „nu-mi vine acum cuvantul”.

Tulburari ale memoriei recente. Atunci cand subiectii uita evenimentele traite recent, informatii memorate recent, iar ulterior toate aceste episoade se generalizeaza.

Lipsa initiativei. Se manifesta de multe ori prin somnolenta continua, prin vizionarea la televizor toata ziua fara a urmarii ceva în mod special si refuzarea efectuarii activitatilor zilnice.

Tulburari ale dispozitiei. Se manifesta prin schimbari bruste de dispozitie, pot devein morocanosi sau furiosi fara motiv, nu mai gasesc placere în activitatile care îi bucurau înainte.

Comportament bizar.

Au tendinta de a pune lucrurile în locuri ciudate, se pot îmbraca cu haine nepotrivite pentru vremea de afara. Sunt situatii în care devin neîngrijiti, în cele mai multe cazuri, igiena personala este precara, fie ca îmbraca haine nespatate sau ca uita sa se spele.

În multe din cazuri subiectii sunt dezorientati, aceste persoane se pot rataci în locurile pe care înainte le cunosteau foarte bine, pot uita chiar si adresa la care locuiesc. Sunt frecvent întalnite si dificultati în îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi prepararea mesei, iesitul din casa în diverse scopuri.

Desi se întalnesc mai rar, înca de la începutul bolii pot exista si halucinatii vizuale sau auditive, sau episoade de agresivitate fizica sau verbal.

În DSM- IV, evolutia bolii este împartita în mod conventional în etape.

Faza initiala:

● pierdere a orientarii;

● pierderea capacitatii de a initia anumite activitati;

● neadaptare la situatii noi si nefamiliare;

● reactii întarziate si capacitate de memorare încetinita;

● tulburari de judecata, decizii gresite;

● dificultati în utilizarea banilor;

● tulburari de dispozitie afectiva, iritabilitate, neliniste; Faza intermediara:

● probleme în recunoasterea persoanelor din familie;

● dificultati la citit, scriere si calcul;

● greutati în a se îmbraca singur;

● probleme de gandire logica;

● tulburari de dispozitie accentuate, ostilitate fata de persoane apropiate;

● pierderea orientarii temporale;

● suspiciuni nejustificate, idei de persecutie, gelozie, urmarire;

● necesitatea unei supravegheri si îngrijiri permanente;

Faza avansata (tardiva):

● pacientii nu-si mai amintesc ca trebuie sa se spele, sa se îmbrace, sa mearga la toaleta;

● pierd abilitatea de a mesteca alimentele, de a înghiti, uita ca au mancat deja si pretind sa li se serveasca din nou masa;

● dificultati în pastrarea echilibrului, dificultati de mers;

●stari confuzive, uneori cu agitatie, în special noaptea;

● pierderea capacitatii de a comunica prin cuvinte;

● pierderea controlului vezicii urinare sau intestinal (incontinenta pentru urina si fecale);

Tratamentul actual care exista pe piata, nu vindeca boala, dar încetineste progresia ei si amelioreaza simptomele pacientilor, ceea ce le îmbunatateste simtitor calitatea vietii. La ora actuala, tratamentul este gratuit si se prescrie de catre comisia de evaluare, fiind nevoie de evaluarea unui medicul psihiatru, neurolog si a unui psiholog clinician.

În realitate, în viata unei familii intervin multe schimbari atunci cand un membru al acesteia sufera de acesta tulburare. În afara de un tratament medicamentos adecvat, pacientul are nevoie de o îngrijire specifica, adica sa fie spalat, sa fie hranit si sa fie ferit de tot ce îl poate rani.

Pentru a gestiona mai usor acesta perioada este important ca persoana care are în îngrijire un bolnav de Alzheimer sa beneficieze de consiliere psihologica.

Odata pentru ca ar avea detalii despre boala si evolutia acesteia, dar mai ales pentru gestionare propriilor emotii si starilor specifice pe care le au acei care intra în contact cu o persoana suferinda.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook