Primele simptome ale problemelor glandei tiroide

Tiroida este cea mai cunoscută glandă a sistemului endocrin.

Este şi cea mai mare. Are o greutate de 15-18 grame la adulţi, fiind mai mare la femei decât la bărbaţi. Are o formă de fluture, dacă e privită din faţă şi e localizată în partea anterioară a gâtului.

Tiroida are un rol fundamental în dezvoltarea şi funcţionare armonioasă a organismului, fiind responsabilă pentru secreţia hormonilor numiţi triiodotironină (T3) şi tiroxină (T4). Aceşti doi hormoni reglează metabolismul general, au influenţă asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp şi a producerii de proteine, controlează temperatura

corpului, compoziţia sângelui şi intensifică excitabilitatea sistemului nervos faţă de alţi hormoni.
Hipotiroidismul încetineşte metabolismul

Atunci când, din diverse cauze, tiroida nu mai secretă suficienţi hormoni, apar semnele hipotiroidismului. Această dereglare „leneveşte” metabolismul, care este controlat de hormonii tiroidieni. Hipotiroidismul poate fi cauzat şi de extirparea chirurgicală a glandei tiroide, de o boală autoimună (tiroidita cronică Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).

Printre simptomele hipotiroidismului se numără:

intoleranţa la frig, iritabilitatea, căderea părului, pielea uscată, confuzia mentală, tulburările de memorie, constipaţia, crampele musculare, depresia, slăbiciunea, oboseala, creşterea în greutate, încetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia (creşterea grăsimilor sangvine).

Diagnostic: Hipotiroidia se diagnostichează cu ajutorul unor analize hormonale (TSH, FT4), dozări de anticorpi şi ecografie tiroidiană.

Creşterea în greutate

Nu v-aţi schimbat alimentaţia radical, nu faceţi mai puţină mişcare ca de obicei. Vă îngrăşaţi însă şi, uneori, vă creşte tensiunea. Orice îngrăşare aparent fără motiv trebuie să vă trimită la endocrinolog. Această recomandare apare atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor.

Senzaţia de nod în gât

Simptomul poate fi prezent şi în cazul creşterii în dimensiuni a glandei tiroide, pe fondul apariţiei unor noduli. Totuşi, senzaţia de nod în gât apare doar în cazul în care nodulii tiroidieni sunt foarte mari şi de consistenţă dură, determinând şi probleme de respiraţie severe, până la sufocare, sau dificultăţi la înghiţire.

Secreţia sânilor în afara sarcinii şi alăptării

Se consideră că, la un an după încetarea lactaţiei necesară bebeluşului, pot să mai apară mici secreţii lactate. Sunt normale. Dacă însă secreţia lactată apare în afara sarcinii şi a perioadei de alăptare, mergeţi la medic. Va fi evaluat atât sânul, dar şi o glandă situată în creier.

Schimbări de dispoziţie, semne ale problemelor la tiroidă

Pentru că tulburările glandei tiroide pot avea un impact considerabil asupra nivelului de energie, starea de spirit va avea de suferit. Tocmai de aceea, oboseala accentuată, anxietatea, agitaţia, iritabilitatea sau insomnia nu trebuie trecute cu vederea.

Căderea excesivă a părului

Căderea părului poate fi fiziologică în diverse cazuri, cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesivă a produselor de îngrijire, dar şi după naştere.

Dar căderea părului ca şi îngrăşarea acestuia poate fi cauza unor disfuncţii la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei.

Atenţie şi la piele! Dacă aceasta devine mai aspră, se îngroaşă, este mată, lipsită de vitalitate, uscată şi rece e posibilă o hipotiroidie. Dacă pielea devine umedă, subţire, moale, fină la atingere, caldă e posibilă hipertiroidia.

Umflarea gâtului

Un alt semn al problemelor la tiroidă este apariţia guşei. Uneori, umflarea gâtului poate fi cauzată de cancerul tiroidian sau de nodulii care cresc în interiorul glandei tiroide.

Fierbinţeală sau senzaţie de prea rece

Pentru că horomonii produşi de tiroidă joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului, o disfuncţie a acestei glande va afecta capacitatea de termoreglare a organismului.

Astfel, persoanele cu hipotiroidism pot se pot plânge că le este frig mai des decât de obicei, pe când cei cu hipertirodism tind să se confrunte cu o creştere a temperaturii corpului, ceea ce va determina apariţia transpiraţiei excesive şi o intoleranţă la căldură.

Sursa:www.doctorulzilei.ro

www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook