Sigur nu știai asta! În combinație cu unele medicamente acest fruct poate fi fatal

Sigur nu știai asta! În combinație cu unele medicamente acest fruct poate fi fatal
Grapefruit-ul este unul dintre cele mai consumate citrice, bogat în vitamina C, de culoare rozalie şi cu un gust acru-amărui.
Grepfrut (în engleză: grapefruit ; franceză: pamplemousse) este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă sau rozalie (Citrus paradisi),

cu miezul zemos și amar, apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia; se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal, putând avea pulpa galbenă, roz sau roșie.
Grepfrutul a primit un nume științific: Citrus paradisi abia pe la jumătate secolului al XIX-lea.

Până atunci s-a crezut că este doar o altă varietate de pomelo – fructul din a cărui încrucișare accidentală cu portocala a și rezultat. Încrucișarea dintre pomelo și portocală a fost realizată în Barbados.
El a început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea. Boom-ul l-a cunoscut însă în anii ’70, probabil și datorită popularității curei de slăbire cu grepfrut.

În anul 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta ca, în New York, consumul de grepfrut este depășit doar de cartof, salată, măr și portocală. Astăzi se cultivă în țări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.
Valori nutriționale

Grepfrut
Valoare per 100 g
Calorii (kcal) 42
Lipide totale 0,1 g
Lipide saturate 0 g

Articolul continuă după reclame

Lipide polinesaturate 0 g
Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 0 mg
Potasiu 135 mg
Carbohidrați 11 g
Fibre alimentare 1,6 g
Zahăr 7 g
Proteine 0,8 g
Vitamina A 1.150 IU Vitamina C 31,2 mg
Calciu 22 mg Fier 0,1 mg
Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0,1 mg
Vitamina B-12 0 µg Magneziu 9 mg
Grapefruitul are putine calorii, iar o cura de slabire faimoasa l-a facut cunoscut in intreaga lume si extrem de apreciat si consumat. Un lucru neştiut este faptul că în combinaţie cu alte substanţe, fructul sau sucul acestuia poate provoca efecte adverse grave şi chiar moartea.

Încă din 1999, cercerătorii americani au avertizat asupra efectelor adverse pe care le poate avea consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit. Grapefruitul a apărut în Barbados, fiind un hybrid dintre pomelo şi diverse soiuri de portocal şi conţine substanţe chimice care asociate cu consumul de medicamente anti-colesterol poate duce la insuficienţă renală.
Mai precis, compusii polifenolici precum naringina, precum si furanocoumarinele, bergamotina si dihidroxibergamotina inhiba o enzima de la nivelul citrocromului P450: P450-CYP3A4 de la nivelul intestinului subtire, putand in doze mai mari sa blocheze o inhibe si la nivel hepatic. Asta duce, practic, la supradozaj. Un pahar de grapefruit sau un grapefruit de 200mg are suficient efect pentru a bloca CYP3A4, aceasta reluandu-si 50% din activitate abia dupa 24 de ore, activitatea totala a enzimei reluandu-se dupa 72 de ore.
Lista completa a medicamentelor care interactioneaza cu grapefruit si pot sa te ucida se gaseste aici si include:
Citeste continuarea pe pagina urmatoare–>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook