Alimente care îmbunătățesc sănătatea tiroidei

Tiroida este unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă, întrucât are rolul de a elibera hormoni, esențiali pentru buna funcționare a organismului.

Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia și hipertiroidia. Hipotiroidismul se traduce printr-o glandă tiroidă mai puţin activă şi provoacă letargie, oboseală, pleoape căzute, somnolenţă, umflarea feţei şi a membrelor inferioare.

Persoana care suferă de hipotiroidism poate avea poftă de mâncare redusă, colesterolul mărit, constipaţie, dar şi probleme ale pielii.

În schimb, hipertiroidismul, adică activitatea mărită a hormonului tiroidian, se manifestă prin palpitaţii, pierdere în greutate în ciuda apetitului mărit, globi oculari proeminenţi, stări de nervozitate, insomnii, diaree şi colesterol scăzut.

Cauze ale problemelor tiroidiene

1. Congenitale, în cazul hipotiroidismului sau al sintezei deficitare a hormonului tiroidian.

2. În cazul în care organismul suferă de deficienţă de iod glanda tiroidă se măreşte (mai este cunoscută şi sub denumirea de guţă). Pe lângă tulburările funcţionale, guşele de mărimi mari pot apăsa structura

gâtului sau a pieptului şi pot îngreuna respiraţie, dar şi înghiţirea alimentelor. În cazul guşei proeminente este necesară o intervenţie chirurgicală.

3. Hipotiroidismul mai poate apărea şi ca urmare a bolii tiroidită Hashimoto.

În acest caz tratamentul cu hormini tiroidieni trebuie urmat toată viaţa şi necesită o monitorizare regulată. Deşi este mai puţin întâlnită, boala Graves poate favoriza apariţia hipertiroidismului.

Pentru a preveni problemele la nivelul glandei tiroide sau accentuarea lor, în special în caz de hipotiroidie, care este o afecțiune mai des întâlnită, este important să se adopte o alimentație bogată în nutrienți pentru a susține buna funcționare a glandei.

Iată așadar alimentele recomandate pentru glanda tiroidă!

Iaurt

Iodul ajuta foarte mult glanda tiroida sa functioneze normal. Si il poti gasi in iaurt! De fapt, toate produsele lactate sunt pline de acest nutrient, asa ca nu te sfii sa alegi pentru micul dejun un iaurt simplu sau unul grecesc. Il poti combina cu miere si/sau nuci.

Capsuni

Pentru tiroida, capsunile sau orice alt fel de fructe de padure sunt perfecte. Asta deoarece contin foarte multi antioxidanti, care ajuta glanda tiroida la fel de mult precum iodul. Daca nu iti plac capsunile, sau nu se afla in sezon, cauta fructe goji – contin extrem de multi antioxidanti si se gasesc in orice anotimp.

Oua

Un ou mare contine aproximativ 16% din cantitatea de iod de care ai nevoie zilnic si 20% din cantitatea de seleniu. Pentru ca da, glanda tiroida are nevoie si de seleniu pentru a functiona normal.

Cea mai mare cantitate a acestor nutrienti se afla in albusul oului! Daca doctorul tau nu ti-a recomandat sa mananci doar galbenusul, atunci nu ai niciun motiv pentru a evita sa mananci albusul.

Peste

Pestele este o alta sursa perfecta de iod pentru functionarea corecta a glandei tiroida si, implicit, a corpului tau. O portie de cod, preparat la cuptor, contine aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de iod. Dar si tonul la conserva contine o cantitate considerabila de iod, asa ca nu il ocoli nici pe acela.

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, salata si celelalte legume cu frunze verzi sunt surse excelente de magneziu, mineral care contribuie la buna desfasurare a mai multor procese fiziologice.

Glanda tiroida nu face exceptie, de aceea este bine sa va asigurati zilnic aportul de magneziu prin intermediul alimentatiei. Simptomele care anunta o carenta in acest sens sunt oboseala accentuata, crampele musculare sau aritmiile cardiace.

Fructele oleaginoase

Aceste alimente sunt cu siguranta benefice glandei tiroide, deoarece contin din plin magneziu (in special nucile caju, migdalele si semintele de dovleac).

Nucile braziliene furnizeaza totodata cantitati importante de seleniu, un alt mineral care vine in sprijinul bunei functionari a tiroidei. Doar cateva nuci braziliene consumate zilnic va asigura doza zilnica recomandata de seleniu.

Surse selective: sanatate.bzi.ro

www.clicksanatate.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook