Cum putem dezactiva hormonii care provoaca ingrasarea

Kilogramele în plus reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă femeile. Metodele prin care acestea pot fi eliminate sunt nenumărate, dar nu dau rezultate tot timpul. Este important de ştiut că, de cele mai multe ori, excesul de greutate nu are nimic de-a face cu exerciţiile fizice sau caloriile.

Aportul de alimente şi ponderea mică a exerciţiilor fizice sunt secundare. Pentru foarte multe persone, problema o reprezintă hormonii care nu funcţionează corect. Cercetările care s-au făcut au continuat să adopte această schimbare, care însă nu a fost studiată în detaliu.

Văzând că această revelaţie a ajutat foarte mulţi pacienţi să slăbescă şi să se simtă mai bine este de încredere pentru multe femei care încearcă să piardă din greutate şi nu reuşesc.

Conform articolului citat în prevention.com, problemele cu greutatea provin, de cele mai multe ori, de la dezechilibrele tiroidiene şi insulină. Dar, pe lângă acestea, mai există şi alţi hormoni despre care nu se ştiu foarte multe dar care contribuie serios la greutate.

Insulina şi leptina – doi factori importanţi ai obezităţii

Deşi este o tulburare destul de complexă, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să se pună de acord asupra principalelor cauze ale obezităţii. Este, însă, bine stabilit faptul că hormonii au o mare legătură cu obezitatea.

Hormonul numit leptină este un factor important. În condiţii normale, acesta este eliberat din celulele grase ale corpului şi trimite un semnal către creier, unde activează senzaţia de saţietate.

În cazul persoanelor supraponderale, leptina nu mai ajunge la creier pentru a trimite acel semnal. Când oamenii sunt rezistenţi la leptină, hormonii sunt cei ce conduc la un aport crescut de alimente.

Se consideră potrivit consumul limitat de fructoză. Dacă este depăşită porţia zilnică recomandată de 5 fructe pe zi la care se adaugă şi alimentele procesate cu zahăr, ficatul nu va putea face faţă fructozei suficient de repede.

Astfel, corpul va transforma această fructoză în grăsimi, trimiţându-le în sânge ca trigliceride şi depunându-le în ficat sau oriunde la nivelul abdomenului. Pe măsură ce fructoza este transformată în grăsime, nivelul de leptină creşte (grăsimea produce leptină).

Insulina este un hormon care spune celulelor să adune glucoza din sânge şi principalul hormon de stocare a energiei din corp. Unul dintre modurile prin care insulina contribuie la obezitate este să blocheze semnalele leptinei în creier. Astfel, nivelul crescut al insulinei poate fi unul dintre motivele pentru care oamenii devin rezistenţi la leptină.

Deşi fructoza ce provine din zahărul adăugat este una dintre principalele cauze ale rezistenţei la insulină, nu este suficientă doar îndepărtarea acestuia pentru a ameliora obezitatea şi difuncţiile metabolice asociate. Evitarea zahărului este o bună strategie de prevenire, dar nu va fi eficientă ca remediu. Multe studii arată că un consum mai mic de carbohidraţi duce la o reducere drastică a insulinei şi la pierderea automată în greutate.

Articolul continuă după reclame

Cortizolul

Aşa numitul hormon al stresului, cortizolul poate crea tot felul de probleme femeilor care vor să scadă în greutate. Când acesta creşte, încurajează conversia zahărului din sânge în grăsime pentru depozitarea pe termen lung.

Acumularea de grăsimi corporale în acest fel a fost o modalitate de supravieţuire pentru strămoşi atunci când se confruntau cu perioade de foamete. Bineînţeles că reducerea stresului va ajuta şi la controlarea acestui hormon care stochează grăsimile, dar mai există o sursă comună a problemei: cafeaua consumată zilnic.

Aceasta ridică nivelul de cortizol drastic determinând corpul să acumuleze grăsime atunci când are nevoie cel mai puţin.

Testosteronul caloric scade metabolismul

În fiecare zi ne confruntăm cu un număr uluitor de toxine, inclusiv pesticide, erbicide, alimente modificate genetic şi aproximativ şase hormoni sintetici diferiţi din carne.

Toxinele stau ascunse în cremele de faţă, medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală, alimentele prelucrate, chiar şi în ruj sau în aerul respirat. Multe dintre aceste toxine, cum ar fi pesticidele, materialele plastice şi substanţele chimice industriale se comportă ca estrogenul atunci când sunt absorbite în organism.

Testosteronul contribuie la creşterea musculară care, la rândul său susţine metabolismul. Astfel, suprasolicitarea estrogenului creşte rezistenţa la insulină.

Estrogenul este compus dintr-o serie de hormoni care afectează metabolismul, starea de spirit, sănătatea şi dezvoltarea ţesuturilor. Cercetătorii au găsit legături între estreogen şi greutate, în special în timpul menopauzei, când nivelul de estrogen scade, dar greutatea tinde să crească. Schimbările care intervin în receptorii estrogeni din hipotalamus, ca semn al menopauzei, determină o dificultate a pierderii în greutate.

Femeilor le este recomandat să adopte o dietă sănătoasă şi să facă sport pentru a ajuta metabolismul să compenseze pierderea de estrogen, lucru care va ajuta la reglarea greutăţii şi a apetitului. Interesant este faptul că celulele grase produc estrogen, împreună cu alţi hormoni şi proteine. Dar estrogenul produs în celulele grase nu va ajuta la oprirea creşterii excesive în greutate.

În schimb, estogenul responsabil cu luarea în greutate, în special cel care se gaseşte în grăsimea abdominală, expune femeile la un risc mai mare de cancer de sân, deoarece estrogenul contribuie la dezvoltarea celulelor.

Hormonii dictează modalitatea prin care corpul procesează alimentele. Dacă aceştia sunt bine fixaţi, kilogramele în plus pot fi uşor pierdute fără un efort suplimentar din partea ta.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook