Oboseala nejustificata si durere in partea dreapta? Boala anuntata de aceste simptome

Stilul de viata este esential pentru sanatatea organismului.

Mancarea nesanatoasa, lipsa de miscare sau fumatul pot face ravagii la nivelul ficatului.

Depunerea de grasimi este cauza hepatitei cronice nutritionale. In timp, se pot produce modificari ireversibile, la nivelul ficatului, pentru ca, in final, sa se ajunga la ciroza hepatica.

Mancarea nesanatoasa, lipsa miscarii, fumatul si alcoolul pot crea o mica bomba la nivelul ficatului, atrage atentia dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, de la Institutul Matei Bals.

„De fiecare data cand facem o ecografie, ni se spune: nu e foarte rau, dar e incarcat gras ficatul. Aparant nu e rau, dar in timp apar modificari.

Iar aceste modificari inseamna ca o persoana cu un stil de alimentatie nesanatos, si aici ma refer la alimentele consumate, la modul de preparare, la asocierea consumului de alcool, ajunge in timp sa faca hepatita fara sa aiba un virus hepatic, iar in final ajunge sa faca ciroza.

Exista situatii in care vorbim de ciroza hepatica fara sa existe o cauza virala,” spune dr. Adrian Marinescu.

Hepatita non-virala este greu de depistat in fazele incipiente, deoarece simptomele digestive sunt nespecifice si nu provoaca suficienta ingrijorare pentru o vizita la medic.

„In momentul initial, nu avem simptome, asa cum se intampla si in cazul unei hepatite cronice C sau B.

Dar in timp, cand se ajunge la hepatita sau la ciroza, sunt aceleasi simptome,” mai spune medicul.

Dintre simptomele care avertizeaza asupra unei probleme la nivelul ficatului fac parte: lipsa apetitului, halitoza, greata si, mai rar, varsaturi, somnolenta sau oboseala nejustificata, durere surda in partea dreapta, superioara a abdomenului, chiar sub cutia toracica, acnee la varsta adulta, rozacee, scaun apos de culoare deschisa, dificultati de concentrare, schimbari bruste de dispozitie, depresie.

Hepatita non-virala este o afectiune ce poate fi tratata cu usurinta in fazele incipiente. In cazul lipsei unui tratament, ea poate evolua spre steatoza hepatica, steatohepatita sau ciroza.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook