7 lucruri pe care saliva le poate dezvălui despre sănătatea ta

Ce probleme de sănătate poate semnala saliva
Dacă e prea puţină
Atunci când gura ta este mai mereu uscată şi simţi că nu mai ai salivă, e foarte posibil ca de vină să fie anumite medicamente pe care le iei.
„Antihistaminicele pot avea acest efect neplăcut”, spune Kimberly Harms, reprezentant al Asociaţiei Americane de Stomatologie.

De asemenea, producţia de salivă are tendinţa să se reducă pe măsură ce îmbătrânim, mai ales pentru că bolile apărute presupun şi administrarea de tot felul de medicamente.
Saliva e albicioasă şi vâscoasă
Astfel de semne pot indica o infecţie cu Candida la nivelul cavităţii orale.

Este mai frecventă în rândul persoanelor care suferă de diabet, deoarece nivelul zahărului este aproape tot timpul la limita superioară. De asemenea, simptomele pot fi date şi de deshidratare.
Testele de salivă, o alternativă la cele de sânge
Aşa cum ochii pot dezvălui multe despre starea noastră de sănătate, şi saliva poate indica diverse boli de care suferim, de la diabet până la cancer.

Totodată, un test de salivă poate depista nivelul de hormoni din organism, în special pe cel de melatonină. Astfel, medicii pot depista diverse dereglări ale ritmului circadian, pentru care pot face recomandări specifice, în scopul ameliorării tulburărilor de somn sau a obiceiurilor alimentare.

Este prea acidă
Gura preferă un pH neutru, cu o valoare cât mai apropiată de 7, iar consumul de alimente bogate în arginină, cum sunt cele de origine animală, poate reduce semnificativ aciditatea la nivelul cavităţii orale. Aciditatea crescută duce la înmulţirea bacteriilor şi la apariţia cariilor, dar şi a eroziunii dentare.

Este prea abundentă
Dacă salivezi prea mult, e foarte posibil să fii… însărcinată. Cercetările arată că gravidele, ca urmare a schimbărilor hormonale sau a greţurilor matinale, au tendinţa să secrete mai multă salivă.
Este amară sau acră
Saliva care prezintă aceste caracteristici poate fi un indiciu că suferi de reflux gastroesofagian. Această afecţiune presupune deplasarea acidului din stomac spre gât, cu simptome precum arsuri, gust amar sau acru. De asemenea, respiraţia neplăcută şi senzaţia de greaţă sunt simptome specifice refluxului gastroesofagian. Renunţarea la alimentele grase şi picante şi pierderea în greutate sunt principalele metode prin care poţi ameliora astfel de manifestări.

Este lipicioasă
Saliva lipicioasă poate semnala faptul că respiri mai mult pe gură. Poţi observa cel mai bine asta dimineaţa, când te trezeşti: limba este lipicioasă şi respiraţia este neplăcută. Aerul inhalat reduce umezeala la nivelul cavităţii orale şi astfel saliva devine lipicioasă. Este important să te hidratezi, inclusiv în timpul nopţii, şi să respiri cât mai mult pe nas. Dacă îţi este dificil să faci asta, e posibil să suferi de sindromul de apnee în somn, o disfuncţie care afectează respiraţia în timp ce dormi, în care ai tendinţa de a respira pe gură, nu pe nas.
Surse: ro.wikipedia.org
www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook