Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare si precautii in administrare

Atacul cerebral
Administrarea de aspirina poate reduce cu 25% riscul de atac cerebral si cu 13% riscul de deces, comparativ cu pacientii care nu administreaza medicamentul. Totodata, se considera ca aspirina poate preveni atacul ischemic cerebral prin subtierea sangelui. Aspirina interfereaza cu producerea de protrombina, necesara formarii cheagurilor de sange.

Cancerul
Un studiu recent desfasurat pe un esantion de peste 4000 de asistente a aratat ca administrarea de aspirina reduce cu 50% riscul de a deceda in urma dezvoltarii cancerului si cu 50% riscul de raspandire a bolii in organism. Aspirina ar putea preveni de asemeni recurenta cancerului de prostata.

Un studiu al Universitatii din Chicago a descoperit ca medicamentele anti-coagulante, precum aspirina, reduc rata de recurenta cu pana la 46%.
Aspirina lupta de asemeni impotriva cancerului de colon. Un articol publicat de Jurnalul Asociatiei Medicale Americane releva faptul ca pacientii care au administrat aspirina in urma diagnosticarii cu cancer de colon au inregistrat un risc de deces cu 29% mai mic decat cei care nu au utilizat aspirina.

Mai mult, pacientii care au administrat aspirina pentru prima data dupa ce au fost diagnosticati cu cancer de colon au inregistrat un risc de deces redus cu 47%. Cercetatorii considera ca aspirina poate controla celulele cancerigene combatand inflamatia.
Aspirina ar putea fi utilizata si pentru prevenirea cancerului de plamani. Un studiu al Universitatii de Medicina din New York a descoperit ca aspirina reduce cu 50% riscul de a dezvolta cancer de plamani.
Precautii in administrarea aspirinei

– Aspirina poate cauza probleme la nivelul stomacului, astm, urticarie, afectiuni renale, probleme de coagulare;
– Daca doza recomandata nu da rezultate, cresterea acesteia nu are nici un efect;
– Medicamentul nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor pentru varicela sau simptome gripale fara a se consulta medicul cu privire la sindromul Reye, afectiune rara asociata cu consumul de aspirina!

– In cazul pacientilor cu diabet, administrarea unei doze mari sau moderate poate altera rezultatele testului de glucoza.
Sarcina si Alaptare
– Efectele aspirinei pe perioada sarcinei nu au fost evaluate de FDA. Cu toate acestea, aspirina administrata pe perioada sarcinii poate afecta inima fatului sau poate reduce greutatea la nastere. Astfel, nu se recomanda administrarea in cazul femeilor insarcinate decat dupa consultarea medicului.
– Totodata, este importanta evitarea aspirinei in ultimele 3 luni de sarcina, pentru a evita potentiale complicatii in timpul nasterii.
– Pe perioada alaptarii, este indicata evitarea administrarii de aspirina fara acordul medicului; aspirina poate ajunge in lapte si poate afecta sanatatea bebelusului.

Alte conditii medicale
Evitati administrarea de aspirina in conditiile in care prezentati:
– alergie la aspirina;
– alergie la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum ibuprofen, naproxen, indometacin, ketoprofen, nabumeton, etc;
– alergie la tartrazina;
– ulcer sau sangerari stomacale;
– afectiuni ale ficatului;
– afectiuni renale;
– tulburari de coagulare (ex: hemofilie)
– retentie de lichide;
– astm;
– polipi nazali;
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook