Cinci teste medicale, recomandate femeilor, care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor

Există analize care pot depista diferitele tipuri de neoplazii chiar înainte de a apărea simptomele, ceea ce le face mai uşor de tratat.
„Testele de screening e bine să fie făcute periodic.

Ele trag semnale de alarmă la oameni în aparentă stare de sănătate, când boala nu manifestă semne clinice”, explică Alina Constantin, medic de familie.
1. CANCERUL LA SÂN. Screeningurile timpurii oferă şanse mari de vindecare în cancerul de sân.

Cu cât tumoarea canceroasă e mai mică, cu atât şansele de reuşită ale unei operaţii sunt mai mari. „Factorii de risc şi predispozanţi pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de sân, lipsa sarcinilor şi a alăptării, administrarea de hormoni”, avertizează medicul Alina Constantin.

Cea mai la îndemână metodă de testare este autoexaminarea sânilor, însă puteţi apela şi la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Medicii recomandă să vă faceţi teste de la vârsta de 40 de ani.
2. CANCER COLORECTAL. Majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipii din colon.

Pentru prevenire e importantă depistarea şi înlăturarea polipilor înainte ca ei să se transforme în cancer.
Ca metode de screening se pot folosi testul de sângerare ocultă în scaun (depistarea sângelui în materiile fecale), colonoscopia, care investighează rectul şi întreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar şi sigmoidoscopia, metodă prin care se vede doar o parte a colonului.

Articolul continuă după reclame

„Colonoscopia e utilă şi pentru depistarea polipilor intestinali, formaţiuni precanceroase. Aceste teste ar trebui efectuate anual de femeile trecute de 50 de ani, care prezintă antecedente familiale de cancere digestive, de polipi intestinali, care au avut hemoragii anale, boli inflamatorii intestinale sau prezintă tulburări frecvente de tranzit intestinal”, mai recomandă medicul.
3. CANCERUL CERVICAL. În România, rata mortalităţii cauzată de cancerul de col e cea mai mare din Europa, iar testele de screening se efectuează gratuit, în cadrul unui program naţional.
Testarea se adresează femeilor între 20 şi de 65 ani, active sexual. Riscă să dezvolte cancer de col femeile între 45 şi 55 de ani, cu sarcini multiple, care şi-au început viaţa sexuală înainte de 16 ani, fumătoarele, cele care utilizează pastile contra ceptive, cele cu antecedente de boli cu transmitere sexuală. Testele şi vaccinarea HPV sunt metode eficiente de prevenire a acestui tip de cancer.

4. CANCERUL PULMONAR. „Cei care prezintă tuse, dureri toracice, lipsă de aer, astenie accentuată, tulburări la înghiţire, hemoptizii (prezenţa sângelui în secreţiile expectorate) trebuie să se prezinte la medic. De asemenea, cei cu boli pulmonare obstructive, cu infecţii respiratorii frecvente, cei expuşi unui mediu cu aer poluat şi, mai ales, fumătorii ar trebui să se supună controalelor medicale periodice”, recomandă Alina Constantin.
Analizele pentru depistarea cancerului pulmonar sunt radiografia pulmonară, dar şi RMN-ul, o metodă imagistică mai scumpă.

5. CANCERUL DE PIELE. Un alt tip de cancer care afectează femeile e cancerul de piele (melanomul). Pentru unele persoane există un risc genetic ce favorizează apariţia bolii, iar pericolul creşte proporţional cu expunerea la soare.
Pentru depistarea acestui cancer, mergeţi la dermatolog dacă aveţi aluniţe sau pete suspecte (neregulate, care provoacă mâncărime).
Sursa: www.doctorulzilei.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook