Boala hepatica generata de consumul de alcool

Boala hepatica generata de consumul de alcool
Alcoolul este o substanta toxica, si in functie de rezistenta fiecarui organism, consumul de alcool poate produce afectarea ficatului- printre alte efecte secundare (boli psihice, cancere, etc).
Rezistenta organismului la alcool difera intre cele doua sexe, barbatii metabolizandu-l mai usor si mai rapid decat femeile, fiind mai rezistenti la consumul de alcool, in anumite limite.

Nu exista bautura alcoolica “sanatoasa”, care sa nu poata afecta ficatul!
Tuica “facuta in casa”, whisky de firma, palinca , berea sau alte bauturi „fine” sau „pure”, nu afecteaza ficatul pentru ca unele sunt pure sau nu au mult alcool?
Aceasta idee este gresita!

Orice fel de alcool trece prin ficat si il poate afecta; este adevarat ca daca bautura alcoolica contine si alte toxice de pe parcursul productiei, stocarii sau manipularii, riscul creste
Cele mai frecvente boli legate de consumul de alcool sunt:
STEATOZA HEPATICĂ sau ficatul gras.

Consumul de alcool favorizează acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Acest lucru se produce la câteva zile după un consum excesiv de alcool. În acest stadiu, când celulele ficatului nu sunt încă afectate, se poate acționa prin reducerea cantității de alcool sau, evident, prin evitarea lui.

HEPATITA ALCOOLICĂ. Atunci când celulele hepatice sunt lezate, se produce o inflamație la nivelul ficatului. Afecțiune gravă, ce precede ciroza, hepatita alcoolică se manifestă prin icter, lichid în abdomen (ascită), dureri de burtă, greață, vomă, oboseală.

CIROZA survine la 10-15 ani de consum în exces zilnic de alcool. În cadrul acestei complicații, celulele hepatice se distrug progresiv, fiind înlocuite de un țesut cicatriceal, de fibroză sau de noduli. Ciroza poate fi însoțită și de varice esofagiene, care, prin rupere, cauzează hemoragie. În ciroza avansată, este nevoie de transplant hepatic.
Cauzează pancreatită și gastrită
În 80-90% din cazuri, alcoolul este cauza pancreatitei acute sau cronice. Spre deosebire de forma acută, cea cronică duce la apariția cicatricilor permanente la nivelul pancreasului, care îi afectează funcționarea și generează complicații.
Pancreatita se manifestă prin durere, mai ales în partea superioară a abdomenului, dar și prin icter și scădere ponderală. Netratată, pancreatita cronică poate duce la apariția cancerului. De asemenea, alcoolul este iritant pentru mucoasele stomacului și favorizează instalarea gastritei și a refluxului gastro-esofagian.

Articolul continuă după reclame

Favorizează pierderile de memorie
Consumul de alcool duce la încetinirea activității cerebrale, iar pe termen lung induce confuzia, probleme de comportament și pierderi de memorie. Afectarea cerebrală se produce prin mai multe mecanisme.
În primul rând, acționează asupra celulelor, lucru care influențează schimburile dintre ele și neuroni. De asemenea, perturbă neurotransmițătorii, al căror rol este de a transmite impulsurile nervoase.
La acestea se adaugă și faptul că marii băutori au adesea și carențe nutriționale, privând celulele cerebrale de vitaminele necesare (B1 și B6) pentru a funcționa corect. Abuzul de alcool poate cauza moartea celulelor cerebrale și atrofia progresivă a creierului.

La alcoolici, pot apărea şi unele tulburări psihice induse de consumul de alcool. Printre acestea, psihoza Korskov (manifestată prin tulburări de dispoziţie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) şi demenţe alcoolice, întâlnite mai ales în faza finală a alcoolismului cronic.
Excesul de alcool este nefast și pentru sistemul nervos periferic. Scăderea funcționalității nervilor duce la instalarea polineuropatiei alcoolice, manifestată prin slăbiciune musculară, crampe dureroase, impotență și dificultate a mersului.

Induce tulburări de ritm cardiac
Excesul de alcool are urmări și asupra sănătății inimii. La persoanele care beau 4 – 6 pahare de alcool pe zi se înregistrează o creștere a tensiunii arteriale sistolice, în medie, cu 2,7 mmHg. Hipertensiunea poate cauza complicații precum tulburările de ritm cardiac.
La cei care beau alcool de mai bine de 10 ani, poate surveni o boală a mușchiului cardiac (miocardul), cardiomiopatia alcoolică. Aceasta se manifestă prin respirație greoaie, tuse (în special noaptea), palpitații.
Consumul abuziv de alcool este un factor de risc și pentru infarct și pentru accidentul vascular cerebral, crescând și probabitatea de deces prin hemoragie cerebrală.

Crește riscul de cancer
Consumul de alcool este asociat și cu apariția anumitor tipuri de cancer. Numeroase cercetări au arătat că favorizează în special cancerele de la nivelul gurii, gâtului, laringelui sau esofagului.
Cel mai probabil, celulele de la nivelul acestora sunt agresate de contactul direct cu alcoolul, mai exact, cu moleculele de etanol. Riscurile sunt și mai mari dacă alcoolul se asociază cu fumatul. De asemenea, consumul de alcool, chiar și moderat, crește riscul apariției cancerului de sân. Studiile arată că și cancerul de pancreas, cel hepatic și colorectal sunt puse pe
Surse: www.clicksanatate.ro
hepatolog.wordpress.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook