Totul despre endometrioză, boala de care suferă aproape 500.000 de românce, multe fără să ştie.

În România sunt între 400.000 şi 500.000 de femei care suferă de endometrioză, o afecţiune ginecologică gravă, care poate cauza infertilitate, iar foarte multe dintre paciente îşi pun singure diagnosticul, pentru că nu există foarte multe informaţii şi nici centre unde femeile să se trateze de boală.

Endometrioza este considerată un fel de ”cenuşăreasa” a bolilor ginecologice, deoarece nici în momentul de faţă, cu tot progresul ştiinţific, medicina nu a reuşit să ofere o explicaţie completă şi logică pentru aceasta afecţiune.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar la creier.

”Sub influenţa hormonilor, endometrul se măreşte în fiecare lună pentru a primi o sarcină, iar în lipsa acesteia endometrul se elimină şi astfel se declanşează menstruaţia.

În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afara uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul şi se inflamează, se poate rupe sau forma ţesut cicatrial dureros, care provoacă durere şi dinsconfort. În mod normal normal menstruaţia este asociată cu durere înainte de a începe faza de sângerare propriu zisa, iar ea dispare în ziua a doua a menstruaţiei.

La femeile care suferă de endometrioza durerea continua toată perioada de sângerare şi inclusiv după, de aceea este foarte important să se prezinte la un consult amănunţit atunci când se sesizează durere înainte şi în timpul menstruaţiei, dureri sau tulburări intestinale, pelviene, în timpul sau după actul sexual sau mişcări intestinale sau urinare dureroase în timpul perioadelor menstruale.

Pentru unele femei durerea este atât de mare încât ajunge să le afecteze şi viaţa de zi cu zi”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrica-Ginecologie.

Care sunt cauzele endometriozei

Cauzele rămân încă necunoscute, există doar posibile teorii. Ce se ştie sigur este că boala e strict legată şi agravată de hormonii feminini (estrogeni). Unii cercetători spun că la menstruaţie ţesutul menstrual este împins retrograd în trompele uterine, intra în cavitatea abdominală şi de acolo se implantează la nivelul pelvisului, determinând astfel simptomele endometriozei.

Articolul continuă după reclame

Deoarece în timpul menstruaţiei ţesutul sângerează la fel ca endometrul, sângele poate cauza iritaţii ale ţesuturilor învecinate care se inflamează şi formează chisturi sau cicatrici. Majoritatea medicilor sunt de acord cu faptul că aproape toate femeile au menstruaţie retrograda prin trompe, însă doar cele care au probleme de imunitate ajung să dezvolte endometrioza.

Alte teorii atestă inclusiv predispoziţia ereditară de apariţie a endometriozei. De obicei, dacă mama are boala, fiica o va dezvolta, dar într-o formă mai severă. De asemenea, s-a demonstrat că endometrioza apare şi la femeile cu histerectomie (uter scos, ce duce la dispariţia menstruaţiei) sau, în cazuri rare, la bărbaţii cărora li s-a administrat hormoni estrogeni după operaţia de prostată.

Sunt bănuite şi disfuncţiile imunitare (boli autoimune), dar nu se ştie dacă acestea se încadrează la cauze sau la consecinţe ale bolii. Mai sunt şi teorii legate de toxinele din mediu şi din alimentaţie ce au efect asupra nivelului hormonilor reproducători, şi distrug membrana celulară.

Tabloul clinic poate fi foarte amplu si nespecific, motiv pentru care diagnosticarea intarzie uneori. Amploarea simptomelor nu depinde in mod obligatoriu de gravitatea endometriozei. Iata cateva dintre cele mai frecvente simptome:

Dureri abdominale si dureri de spate care uneori pot iradia si in picioare. Dureri asociate cu activitatea sexuala, dureri asociate cu controalele ginecologice

Sangerari menstruale puternice si neregulate

Crampe vezicale si intestinale, dureri in timpul mictiunii si defecatiei

Sangerari ciclice vezicale si intestinale, tuse ciclica

Infertilitate

Un aspect tipic al endometriozei este intensitatea ciclica a simptomelor care creste si apoi scade. Punctul maxim se inregistreaza la 1-3 zile inainte de inceperea sangerarii si scad odata cu inaintarea menstruatiei. In functie de localizare, simptomele se pot manifesta foarte necaracteristic sau pot aparea in mod permanent.

Prevenirea endometriozei

Potrivit studiilor disponibile in prezent, prevenirea endometriozei nu este posibila, insa pacientele pot contribui la o diagnosticare cat mai timpurie a acesteia, imbunatatind semnificativ sansele de vindecare.

Femeile care se confrunta cu dureri menstruale ar trebui sa se adreseze din timp medicului ginecolog, in ciuda opiniei populare potrivit careia ciclul menstrual trebuie sa fie insotit de dureri!

Surse: www.csid.ro

www.alphega-farmacie.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook