Broccoli, un ”medicament” natural în diabetul de tip 2

Broccoli contine un ingredient care ii poate ajuta pe pacientii cu diabet de tip 2 sa isi tina glicemia sub control, potrivit unui nou studiu, iar astfel ar fi posibil un tratament mult-dorit de milioane de persoane.

Mananca broccoli pentru a te proteja de complicatiile diabetului. Aceasta este recomandarea medicilor de la Universitatea din Warwick

pe care o adreseaza pacientilor cu diabet.

Broccoli contine o substanta, numita sulforafan, capabila sa anuleze efectele devastatoare ale diabetului asupra vaselor de singe.

Sulforafanul stimuleaza secretia unei enzime care protejeaza vasele de singe.

Astfel sunt prevenite complicatiile cardiovasculare la care sint expusi diabeticii: infarct si accident vascular cerebral. Acestea sunt motivele pentru care cercetatorii de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) considera ca broccoli nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia diabeticilor.

Cercetatorii cred ca sulforafanul ar putea, in cele din urma, sa inlocuiasca metformina in cazul unora dintre pacienti, mai ales ca 15% dintre persoanele cu diabet nu pot lua metformina, deoarece medicamentul este asociat cu riscuri de insuficienta renala.

Ei sunt de cinci ori mai expusi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. Ambele sunt provocate de complicatiile pe care diabetul le genereaza asupra vaselor de sange.

CARDIOPROTECTOR. Potrivit echipei de cercetatori englezi, sulforafanul aflat in compozitia legumelor din familia cruciferelor (broccoli, varza, conopida) are si proprietati antioxidante si detoxifiante.

Acestea explica, de asemenea, efectul cardioprotector al legumelor crucifere. Coordonatorul studiului, profesorul Paul Thornalley, spune ca “broccoli este un adevarat depozit de vitamine (C, B1, B2, B5, B6, E, K, betacaroten, acid folic) si minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc)”. Dintre acestea, acidul folic si potasiul sint recunoscute in prevenirea bolilor de inima.

Potasiul asigura buna functionare a muschiului cardiac, iar acidul folic (vitamina B9) scade riscul aparitiei hipertensiunii arteriale.

LEGUME COLORATE.

Profesorul Paul Thornalley subliniaza ca “pacientii trebuie sa inteleaga cat de importante sunt beneficiile dietei bogate in legume, in special pentru pacientii cu boli cronice precum diabetul”.

Or, dieta constituie elementul terapeutic esential in cazul diabeticilor. Medicii le recomanda legumele colorate, care datorita cantitatii crescute de antioxidanti le protejeaza vasele de sange: broccoli, spanac, varza, salata verde, fasole verde, morcovi, sfecla rosie, ardei, vinete, rosii.

Preparare

Pentru pastrarea vitaminelor si mineralelor, broccoli trebuie consumat crud sau preparat la aburi. O echipa de cercetatori spanioli a comparat continutul de antioxidanti in broccoli inainte si dupa diferite moduri de preparare. Studiul a aratat ca fierberea prelungita a legumei duce la pierderea a 67% din substantele nutritive. Mai rau, daca punem broccoli la microunde, se pierd 97% din antioxidanti.

Cel mai bine este sa preparam aceasta leguma la aburi. Broccoli pregatit astfel pastreaza 90% din vitamine si minerale.

Sursa: www.erd.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook