Cancerul pancreatic poate fi diagnosticat mai devreme. Poate salva multe vieti! Semnele timpurii ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este greu de diagnosticat timpuriu, atunci cand boala poate fi tratata eficient.

Un nou studiu rezolva aceasta problema, cu ajutorul unor teste de sange care ajuta la diagnosticare.

Noile teste detecteaza o combinatie de cinci proteine ale tumorilor care reprezinta semnul aparitiei bolii, conform unor cercetatori care au publicat studiul in Science Translational Medicine, scrie descopera.ro, care citeaza Science News Magazine.

Prin utilizarea a cinci biomarkeri, Raghu Kalluri, biolog la Universitatea din Texas care nu a participat la acest studiu, sustine ca „puterea analizei poate fi mai benfica in diferentierea indivizilor sanatosi de cei cu cancer pancreatic”.

Simptomele acestui tip de cancer apar foarte tarziu, de obicei atunci cand nu se mai poate face nimic.

Cesar Castro, co-autor al acestui studiu, precizeaza ca „necesitatea este de a gasi o noua forma de diagnostic inainte ca boala sa se dezvolte suficient de mult incat sa poata fi detectata de tomografii”.

Studiul a avut ca punct de analiza vase mici care contin proteine si material genetic asociat cu tumorile care sunt transportate de sange, conform observatiilor cercetatorilor.

Au observat ca acestea exista in 43 de pacienti bolnavi de cancer pancreatic.
Exista unele semnale carora trebuie sa le dai mai multa atentie pentru ca acestea ar putea semnala ceva in neregula:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne. 40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani inainte de a-si descoperi boala maligna.

Iar oamenii de stiinta sunt e parere ca diabetul este cauzat in unele cazuri de prezenta unei tumori in organism care a ramas nedetectata.

Desigur, diabetul este o afectiune destul de comuna, multi dintre diabetici nefiind diagnosticati si cu cancer pancreatic. Totusi, acesta ramane un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au in istoricul familial aceasta boala.

2. Colorarea in galben a ochilor si pielii. Chiar si cea mai mica tumoare pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei in colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mancarimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Un efect secundar mai putin cunoscut al icterului este aparitia mancarimilor in palme si talpi. Aceasta este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca ingalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni inainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii implicati intr-un studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simti satui dupa ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. In acelasi studiu italian, o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari. In plus, mirosul de cafea si alcool le provoca greturi.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci in fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea in vezica si prin urmare cresterea in volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urat mirositoare.

Daca o tumoare pancreatica impiedica patrunderea enzimelor digestive in intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

9. Scaune negricoase. Pe de alta parte, sangerarea in intestinele superioare cauzeaza acest simptom.

10.Pierdere subita si inexplicabila in greutate. Contrar credintei populare, acesta nu este in mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului catre ficat, ci se intampla ca urmare a tulburarii activitatii enzimelor pancreatice.

SURSE SELECTIVE: sanatate.bzi.ro

www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook