Ce boli poate ascunde senzatia de greata

Starea de greata este un semnal transmis de organism, care arata astfel ca nu tolereaza ceva ori ca are o problema cu simtul mirosului ori echilibrului. Centrul care declanseaza neplacuta reactive, dar si pe cea de voma, se afla in creier si este legat prin intermediul nervilor de stomac si de organul echilibrului (urechea interna).

Adesea, iminenta vomei este anuntata de o senzatie de sfarseala la stomac, apar transpiratia rece si ameteala, aceasta din urma din cauza scaderii tensiunii. Fata suferindului capata o paloare evidenta, uneori inregistrandu-se si dureri de cap. Greata este un simptom frecvent, care poate sa apara:

– fara nici o legatura cu o boala (in sarcina, stomac sau fiere mai „sensibile”, oboseala, surmenaj, tulburari hormonale la femei);
– in unele excese alimentare (in special in perioada sarbatorilor);
– in boli;
– dupa unele medicamente.

Iata cateva boli care se ascund in spatele greturilor:
1. Ulcer si gastrita
Arsurile dureroase frecvente in regiunea central-superioara a abdomenului, calmate de obicei de alimentatie, sunt semnele unui ulcer sa a unei gastrite. Adesea, aceste afectiuni sunt insotite de stari de greata. Daca simptomele sunt constante sau repetate, consultati un medic.

Evitati substantele iritante ca alcoolul, tutunul, cofeina. Medicatia antiacida poate contribui la ameliorarea simptomelor. In aceste cazuri, ceaiul de musetel sau siropul de lamaie pot reduce starile de greata si varsaturile.
2. Sindromul Meniere

Este o afectiune a urechii interne, ce produce un set de simptome recurente ca urmare a acumularii unor mari cantitati de fluid numit endolimfa la nivelul urechii interne. Starea de greata este unul dintre simptomele Bolii Meniere. Consulutul unui medic specialist este obligatoriu in acest caz. In aceasta situatie, medicina psihosomatica, yoga si masajul terapeutic va pot ajuta sa luptati eficient contra stprilor de rau. Evitati cititul si lumina puternica pentru a reduce ameteala.
3. Gastroenterita
Daca va confruntati cu diaree, greata si voma intr-o perioada prelungita, dupa ce ati consumat mancaruri greu digerabile, este posibil sa va confruntati cu o gastroenterita. Gastroenterita poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala, o intoxicatie alimentara, excese de alcool sau alimente grele sau anumite medicamente (inclusive antibiotice).

Unul dintre efectele gastroenteritei este starea de greata si voma repetata. Repausul, consumul mare de lichide si alimentatie usoara sunt indicatiile medicilor curanti. De asemenea, poate fi necesara administrarea unui antibiotic daca tulburarile digestive sunt rezultatul unei infectii bacteriene.
4. Litiaza biliara si colecistita
Greata severa insotita de durere in abdomenul superior, care iradiaza in omoplatul drept poate fi semnul unei litiaze biliare, unei colecistite (infectia veziculei biliare). Acesta necesita un tratament prompt.
5. Cancer gastric sau colorectal
Daca crizele de greata, arsurile la stomac si indigestia, mai ales dupa mese, sunt recidivante, pot fi semnele unui ulcer gastric sau chiar cancer gastric sau colorectal.
6. Diabet
Greata insotita de cresterea setei si urinarilor, deshidratare, somnolenta, confuzie, posibil un miros de acetona al respiratiei, poate indica existenta unui diabet sau chiar coma hiperglicemica. Acest din urma caz este o urgenta medical si trebuie tratata ca atare deoarece aceasta.

7. Boala Crohn
In acest caz, greata survine in crize o data sau de doua ori la cateva luni, insotita de durere abdominala intensa constanta si uneori de febra, diaree si varsaturi. Pentru controlul bolii Crohn poate fi necesara o combinatie de mai multe medicamente. Tratamentul medicamentos este esential. Starile de greata pot fi diminuate si prin acupunctura, fitoterapie, homeopatie.
8. Sindromul Reye
Greata si voma care persista dupa o infectie virala, in perioade alternante de hiperactivitate si oboseala, indica instalarea Sindromului Reye, o boala neurologica, intalnita mai ales la copii, care poate urma unei infectii. Sindromul Reye are o evolutie rapida si tratamentul imediat este esential.
Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook