Ce provoaca hernia de disc si cum o recunoastem

Pentru a intelege corect ce inseamna hernia de disc lombara trebuie mentionate pentru inceput cateva notiuni de baza legate de anatomia coloanei vertebrale.

Coloana vertebrala este formata din 24 de vertebre, intre care se afla cate un disc intervertebral.

Acesta este format dintr-un nucleu pulpos, reprezentat de o substanta gelatinoasa, si un inel fibros si rezistent, situat de jur imprejurul nucleului pulpos, pe care il tine pe loc, in tensiune.

Discul intervertebral are rolul de a amortiza solicitarile excesive la care este supusa coloana vertebrala prin activitati ca: alergatul, saritul, ridicarea unor greutati; pe langa rolul de amortizor, discul este elementul care permite miscarea vertebrelor una fata de cealalta, si astfel putem sa ne rotim, sa ne aplecam sau sa efectuam miscari mai complexe cu ajutorul trunchiului.

Lezarea inelului fibros de la exterior, fie datorita unor traumatisme, fie datorita simplei degenerari care apare in timp, permite nucleului gelatinos de la interior sa alunece (sa hernieze) spre canalul medular in care se afla maduva spinarii si nervii spinali, structuri pe care le poate afecta prin compresie.

Hernia de disc se produce cel mai frecvent la nivelul coloanei lombare, in special la nivelul discurilor situate intre vertebrele L5-S1, respectiv L4-L5, in ordinea frecventei.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia herniei de disc?

– inaintarea in varsta, cu imbatranirea consecutiva a discurilor intervertebrale;

– istoricul de accidentari la nivel lombar;

– diverse activitati: pozitia sezanda, fixa, pentru o lunga perioada de timp (postura incorecta);
ridicarea de obiecte grele, rasuciri, aplecari frecvente;

exercitii fizice executate incorect;

– sedentarismul;

– obezitatea;

– fumatul.

Simptomele herniei de disc?

In cazul existentei unui disc alterat, degenerat, primele simptome pot fi reprezentate de dureri intense, continue, la nivelul zonei lombare din cauza spasmului (contracturii) musculaturii de la acest nivel, declansate de efort, accentuate la mers, tuse, stranut, schimbarea pozitiei, care insa cedeaza la repaus prelungit si medicatie corespunzatoare.

Insa, pe masura ce boala progreseaza in timp, episoadele dureroase cresc ca si frecventa si devin rezistente la tratamentul medicamentos.

Odata instalata hernia de disc propriu-zisa, apar simptome datorate compresiei radacinii nervoase adiacente, de catre discul herniat, cu inflamatia consecutiva a acesteia si aparitia durerii (sciatica), de sus in jos, incepand cu fesa de aceeasi parte, fata posterioara a coapsei, gamba, piciorul si degetele, localizare care difera in functie de radacina nervoasa afectata.

Pe langa durere, mai pot aparea tulburari de sensibilitate (furnicaturi, intepaturi, amorteli) sau scaderea fortei musculare la nivelul anumitor muschi.

In cazul unei hernii de mari dimensiuni, cu afectarea mai multor radacini nervoase, apare asa-numitul sindrom de coada de cal, manifestat prin: dureri la nivelul ambelor membre inferioare, slabiciune musculara, tulburari de sensibilitate la nivelul regiunii genitale/anale, tulburari de mictiune, de defecatie si de potenta.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook

Un comentariu la „Ce provoaca hernia de disc si cum o recunoastem”

  1. Buena ziua am si eu o problema cu spatele,lucrez an spania de 12 ani dar an urma cu 8 luni mía aparut aceasta boala ,ernie discala,am luat fel de del de pastile si ñu ami trece ma puteti ajuta

Comentariile sunt închise.