Cum se ia aspirina ca sa nu faci gastrita sau ulcer

Aspirina, considerata de multi specialisti „medicamentul-minune” a fost primul medicament descoperit din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, in prezent fiind unul dintre cele mai utilizate medicamente pe plan mondial, cu un consum anual estimat de aproximativ 40.000 de tone.

Desi cunoscut sub forma actuala (tablete) de aproximativ 100 de ani, ingredientul activ al apirinei este utilizat pentru tratarea durerii de mai bine de 3000 de ani.

Aspirina ajuta la prevenirea producerii de prostaglandine, substante chimice produse de organism care regleaza durerea si inflamatia.

Va prezentam principalele conditii medicale ce pot fi ameliorate/tratate prin administarea de aspirina:
Unul dintre principalele pericole ale administrarii aspirinei este ca medicamentul poate fi „prea eficient”, suprimand productia de prostaglandina atat de la nivelul injuriei care provoaca durerea, dar si de la nivelul stomacului, ceea ce, in timp, poate conduce la afectarea mucoasei stomacale si la declansarea ulcerului.

Cu toate acestea, si aspirina si ibuprofenul duc la iritatii ale stomacului. Cum facem sa ne ferim de neplaceri.

Aspirina este o adevarata pilula magica. Nu mai prididim in a lauda efectul ei antiimbatranire si nu numai. In doze mici, acidul acetilsalicilic impiedica placile de pe artere sa se agrege ducand astfel la evitarea formarii cheagurilor in vasele de sange.

In doze medii obisnuite, aspirina este analgezica si antipiretica, iar in doze forte are efect antiinflamtor fiind indicata in afectiuni reumatismale.

In mod paradoxal insa, tot aspirina (ca si ibuprofenul ) produc inflamatii ale mucoase stomacale care pot duce la gastrita sau ulcer. De vina este aspirina acida care trebuie evitata in favoarea celei tamponate sau a celei care se dizolva in apa.

Ca sa ne ferim de probleme, aspirina tamponata se ia dupa ce am baut o jumatate de pahar cu apa calda, iar dupa ce luam pastila mai bem inca o jumatate pentru ca tableta sa se descompuna.

Alte efecte secundare ale administrarii aspirinei sunt sangerarile digestive sau hemoragiile de sfarsit de sarcina. Administrarea este interzisa copiilor care pot suferi din aceasta cauza intoxicatii grave cu tulburari de auz, transpiratii, varsaturi, hipotensiune arteriala si somnolenta.

Surse: sanatate.bzi.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook