Cum se tratează corect varicele, boala care afectează un sfert din populatie

Complicaţiile varicelor

De tip trombotic: tromboflebită varicoasă;

De tip trofic: pielea începe să sufere şi la un moment dat apare o coloraţie brună, care încet-încet poate să evolueze spre ulcerul de gambă (o rană la nivelul inferior al gambei care nu se mai vindecă), aşa numitul ulcer varicos sau ulcerul de gambă de cauză venoasă.

Ruptura varicelor determină o sângerare masivă iar dacă nu există posiblitatea acordării primului ajutor, poate surveni decesul. Alteori, ruptura se poate produce când dormi, moartea survenind în somn.
Operaţia, singurul tratament de durată

După stabilirea diagnosticului, specialiştii susţin că singura modalitate de tratament cu efect durabil este intervenţia chirurgicală.

Restul opţiunilor: medicamente, unguente, comprimate, contenţia elastică cu ciorapi speciali, ridicarea picioarelor în sus, sportul, sunt doar tratamente de etapă, adică pot să temporizeze un pic boala (câteva luni) dar în nici un caz să o vindece. De aceea este bine ca operaţia să se facă cât mai repede de la debutul bolii, adică în primii doi-trei ani de evoluţie.

De multe ori, când se aleg pentru perioade lungi de timp tratamentele mentionate şi se evită operaţia, se ajunge la complicaţii ale bolii verioase.

Din punct de vedere al chirurgiei varicelor, în acest moment, în chirurgia românească există două mari direcţii: chirugica varicelor cu stripping (smulgere) şi fără smplugere.

Prima metodă, aşa numită “clasică”, este o “oarbă”: costă în introducerea pe vena principală (pe vena safenă) a unei sârme care se leagă în partea de jos a venei, după care se trage de sîrmă iar vena este scoasă cu totul din corp. De multe ori, aceast tip de operaţie determină sângerare mare intraoperatorie şi complicaţii de natură neurologică, pentru că în timpul smulgerii pot fi afectaţi nervi, vase limfatice care se află în apropierea venei principale.

În lumea civilizată, această metodă este criticată şi renunţându-se din ce în ce mai mult la ea.
Operaţia “fără smulgere” nu lasă semne

Al doilea tip de operaţie pentru tratarea varicelor o reprezintă chirurgia varicelor fară smulgere: o intervenţie care presupune incizii foarte mici, care sunt plasate în aşa fel încât, după o perioadă de câteva luni, să nu se mai vadă pe tegument (este o intervenţie chirugicală foarte estetică). Prin aceste mici incizii se scot din circuit venele, fară a fi socase neapărat din corp, pur şi simplu sângele nu mai circulă prin ele (se face întreruperea umplerii venoase).

* Avantajele operaţiei “fără smulgere”

Este uşor de suportat, se face în ambulator, spitalizarea este de maximum două-trei ore;
* Se face sub anestezie locală, indiferent de gravitatea cazului. Asta înseamnă că după intervenţia chirugicală poţi coborî singură de pe masa de operaţie şi mai râmâi în clinică, sub observaţie, aproximativ 30 de minute, timp în care te poţi deplasa.

* Imobilizarea la pat, post-operatorie, este zero;

* După 30 de minute, poţi pleca acasă. Sunt persoane care pleacă la volan, conducând maşina sau merg la servici.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook