Istoria nestiuta a cepei – Curiozitati despre cea mai cunoscuta leguma

Ceapa este ingredientul nelipsit din bucataria oricui, fiindca aproape nicio mancare gustoasa nu se face fara ea.

Totusi, se pare ca leguma are o istorie la care nimeni nu s-ar fi gandit: de la obiect venerat la cadou mult ravnit!

Acum lucrurile sunt simple: te duci la piata sau la magazin si cu doar cativa lei iti cumperi un kilogram de ceapa dupa gustul tau, fie ea alba sau rosie.

Totusi, se pare ca lucrurile nu au stat mereu asa cu leguma ce te face instant sa lacrimezi.

Primele urme de ceapa in istorie dateaza de acum mai bine de 5.000 de ani inainte de Iisus, adica de prin Epoca Bronzului!

Mai sunt si dovezi arheologice ce arata ca egiptenii erau fierti pe ceapa in anul 3.000 iHr. Nu numai ca o foloseau in mancarea de zi cu zi, dar erau si legume venerate! Motivul?

Egiptenii credeau ca forma sferica si cercurile concentrice ale cepei reprezentau viata eterna si atunci au decis ca e clar obiect bun de venerat. De fapt, chiar si in mormantul faraonului Ramses al IV-lea s-au gasit urme de ceapa, semn ca ceremonia de inmormantare nu se putea face fara venerata leguma!

Cum poti sa nu mai lacrimezi atunci cand toci ceapa! Secretul e mai simplu decat crezi!

Nici cei din Grecia Antica nu s-au lasat mai prejos. Au acordat o atentie deosebita legumei ce te inlacrimeaza in doar cateva secunde. Ceapa era considerata mancarea preferata atletilor, fiindca se credea ca le face sangele mai sanatos. Gladiatorii se frecau des cu ceapa pe piele pentru a-si face muschii mai fermi.

Si istoria nu se opreste aici. In Evul Mediu, europenii foloseau ceapa pentru a-si plati chiriile, fiindca leguma era extrem de valoroasa! Unii chiar obisnuiau sa ofere ceapa drept cadou! Si era chiar motiv de fericire si de mandrie.

Ajungem prin secolul al XVI-lea, atunci cand medicii dadeau femeilor infertile cel mai la indemana leac: ceapa!

Azi nu mai folosim ceapa pentru a ne plati chiriile sau pentru a le oferi drept cadou, dar cu siguranta ramane un ingredient ce nu lipseste din bucataria nimanui.

Principalele motive pentru a consuma ceapa

– Quercetina – apartine unei clase de pigmenti solubili din plante, numite flavonoide. Quercetina este una din cele mai studiate legume care contin flavonoide intrucat contine o cantitate mare din aceasta substanta.

Quercetina este un antioxidant mai puternic decat vitamina E, conform ultimelor cercetari. Quercetina are importante efecte antiinflamatorii, contribuie la diminuarea si eliberarea de histamina si a altor surse alergice si inflamatorii.

Carnea gatita cu ceapa ajuta la diminuarea cantitatii de agenti cancerigeni produsi cand carnea este preparata la temperaturi mari, cum ar fi pe gratar. Quercetina poate ajuta si la reducerea imptomelor cum ar fi oboseala, depresia si anxietatea.

– Flavonoidele – ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Ceapa este bogata in flavonozi care ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Flavonoizii sunt cunoscuti pentru activitatea lor antioxidanta si sunt frecvent mentionati ca bioflavonoide.

– Cromul – cromul este o molecula care ajuta celulele sa reactioneze in mod corespunzator la insulina. Studiile clinice la diabetici au aratat ca acesta poate scadea nivelurile de glucoza, poate creste toleranta la glucoza, poate scadea nivelul de insulina si nivelul total de colesterol si trigliceride, promovand reducerea colesterolului rau. Cromul poate fi util pentru prevenirea scaderii bruste a energiei.

– Probiotic natural – probioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care atunci cand sunt consumate stimuleaza multiplicarea si functia anumitor bacterii bune in intestin.

Surse frecvent intalnite de probiotice sunt ceapa, usturoiul, bananele si sparanghelul. Studii recente au demonstrat ca probioticele pot ameliora afectiuni comune, cum ar fi sindromul de intestin inritabil, acneea, alergiile alimentare, oboseala cronica si depresia.

Surse: culinar.bzi.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook