Mararul: Combate depresia, întărește oasele și crește fermitatea sânilor! Consumați-l din plin!

Mararul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii.

Efectele benefice ale mararului au fost mentionate şi în farmacopeea egipteana de acum 5000 de ani.
E o mirodenie este foarte folosita in Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de marar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.

Efectele mararului asupra sanatatii:

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreaza anxietatea şi epuizarea nervoasa, insomia, tulburarile digestive, întareşte unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.

Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mararul are proprietaţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi daca în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mararul calma excesul.

Se pare ca are şi proprietaţi afrodisiace. Sub forma de infuzie mararul stimuleaza sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleaza lactaţia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.

Folosit în îngrijirea dentiţiei, aceasta planta curaţa în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sa opreasca proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor.

De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calma durerile.

Un decoct de vin alb în care se adauga frunze de marar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dinţilor. Pentru o respiraţie proaspata puteţi folosi pentru gargara un decoct din seminţe de marar.
Mararul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub forma de infuzie.

Mararul opreşte sughiţul, stimuleaza pofta de mâncare şi poate chiar sa îmbunataţeasca libidoul şi tonusul general. În cazul retenţiei de apa, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de marar de 2 -3 ori pe zi.

Uleiul esenţial de marar, adaugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.

Uleiul esenţial de marar poate opri sforaitul, este de ajuns sa picuraţi câteva picaturi de ulei pe un prosop aşezat pe perna.

Cresterea fermitatii sanilor cu tinctura din seminte de marar ?

Cercetatorii de la Universitatea din Osaka afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din seminte de marar , timp de 20 de zile, favorizeaza cresterea fermitatii sanilor, pe care-i remodeleaza si carora le accentueaza fermitatea, Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen.

Estrogenul incetineste procesul deimbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

Reţete naturale pe baza de marar

Infuzia cu marar(folosita pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeţi o crenguţa de marar într-o ceasca de apa şi lasaţi la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie bauta calda.

Apa de marar: adaugaţi o lingurita de seminte de marar macinate într-o ceasca cu apa fierbinte şi lasaţi sa infuzeze câtva ore. Filtraţi şi indulciţi cu miere. Pentru copii reduceţi cantitatea de seminţe la jumatate.

Pulberea de marar se obtine prin macinarea semintelor si a inflorescentelor uscate cu ajutorul unei rasnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurita, insa, inainte de a fi inghitita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul dureaza 21 de zile.

Tinctura de marar: 100 ml de alcool de 50 de grade, in care se adauga 3-4 lingurite de pulbere de marar. Tinctura de marar se lasa la macerat timp de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Tratamentul cu tinctura de marar dureaza 21 de zile, luandu-se de 3 ori pe zi inainte de mese cate o lingurita de tinctura dizolvata in 100 ml de apa.

Ceai de marar – se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit.

Vinul de marar: Pentru tratarea asteniei se prepara un amestec de 20 de linguri de marar si un litru de vin rosu. Se lasa o saptamana la macerat, se filtreaza si se consuma cate 50 ml dupa fiecare masa.

Contraindicaţii şi precauţii

Pe parcursul sarcinii uleiul esenţial de marar poate fi toxic pentru fat, de aceea este contraindicat femeilor însarcinate, dar şi femeilor care alapteaza. Uleiul esenţial de marar trebuie folosit în doze mici.

Trebuie administrat cu precauţie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.

În utilizarea de lunga durata mararul poate deveni neorotoxic.

Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului:

Te scapa de kilogramele in plus. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.

Stimuleaza activitatea rinichilor.Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de doua saptamani previne si combate calculii, cistitele si infectiile renale.

Calmeaza durerile abdominale.Mararul actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de colici.

Benefic sistemului nervos. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.

Intareste oasele.Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.

Sani mai fermi. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii.

Improspateaza respiratia.Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. In plus, semintele au capacitatea de a calma durerile usoare de dinti.

Sursa: sanatatea.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook