Memorie bună fără pastile: 17 trucuri ca să ţii minte ceea ce îţi doreşti

Tehnicile de memorie sunt o parte esențială a rutinei tale zilnice când te afli în școală.

Aveți nevoie de ele pentru a ajuta la învățarea și consolidarea cantității masive de informații aruncate la dvs. zilnic. Cu toate acestea, în calitate de adulți, credem că amintirile noastre se înrăutățește atunci când – în realitate – am încetat să mai folosim aceleași instrumente.

Am crezut că abilitatea de a îmbunătăți memoria și funcția cognitivă atinge punctul culminant în anii noștri mai tineri și scade pe măsură ce îmbătrânim.

În timp ce există o corelație cu problemele de memorie și vârstă, acest concept nu este în întregime adevărat. Rata la care procesați informațiile se poate schimba, dar abilitatea de a învăța și a ne aminti lucrurile este în mare parte afectată de factori externi.

De exemplu, lipsa somnului, stresul, multitaskingul, starea sedentară, dieta săracă sau luarea de medicamente pot contribui la ceea ce pare a fi o memorie în declin.

Cu excepția notabilă a unor condiții cum ar fi boala Alzheimer, demența și malnutriția, aveți controlul asupra stării memoriei dvs.

Ce afectează memoria?

Unele amintiri sunt afectate de vârstă. De multe ori nu ne putem aminti de lucrurile care s-au întâmplat acum zeci de ani în comparație cu situațiile de acum câteva luni. Acest lucru nu este același lucru cu capacitatea de a învăța sau de a crea noi amintiri. Îmbunătățirea memoriei necesită efort și practică, ca orice altă sarcină.

Luați în considerare limbile străine. Aceasta este o zonă în care „dacă nu o folosiți, o veți pierde”. Ne amintim lucrurile care sunt sarcini zilnice sau evenimente datorită repetării, care întărește căile neurologice și face mai ușoară recuperarea acestor informații. De asemenea, ne amintim evenimente importante din cauza emoțiilor pe care le legăm cu ele.

Dacă ceva nu este la fel de important pentru noi, atunci este mai greu să ne amintim.

Printr-un nou domeniu de studiu asupra procesului neuroplasticității, oamenii de știință au demonstrat că și vârstnicii pot forma noi rețele neuronale. Creierul uman este extrem de rezistent și foarte puternic. Cum altfel am putea să ne recuperăm dintr-un accident vascular cerebral și să ne reamintim cum să mergem și să vorbim? Nu există vârsta la care să nu puteți învăța cum să îmbunătățiți memoria.

17 Tehnici ușoare de memorie

Păstrați creierul dvs. ascuțit, indiferent de vârstă, cu aceste tehnici de memorie ușoare.

1. Nu mai faceți multe sarcini în același timp
În lumea de astăzi, se pare că trebuie să faceți mai multe lucruri, dar nimic nu ar putea fi mai rău pentru memoria dvs. Este nevoie de o medie de opt secunde de concentrare dedicată pentru a comite o singură bucată de informații în memorie. Împărțiți-vă concentrarea și înțelegeți de ce este ușor să vă pierdeți cheile dacă le-ați pus jos în timp ce vorbeați la telefon.

2. Jocurile care solicită creierul

Jocurile creierului, chiar și cu ceva la fel de simplu ca Sudoku sau ceva atât de elaborat ca un joc video, îmbunătățesc neuroplasticitatea. Unele site-uri web și aplicații chiar au jocuri pentru creier specializate, în funcție de calitățile specifice pe care încercați să le îmbunătățiți, cum ar fi înțelegerea lecturii sau memorarea.

3. Încercați să utilizați mnemonica

Mnemonicele sunt indicații mintale pe care le puteți folosi pentru a face ceva mai ușor de memorat. Luați un exemplu simplu ca un număr de telefon: este greu să memorați 10 cifre la rând. Cu toate acestea, dacă îl descompuneți în grupuri de trei și patru, puteți memora mai mult de un număr la un moment dat.

Puteți folosi acronime, rime, vizualizări, grupări sau asociații muzicale – printre altele.

4. Învățați noi abilități

Învățând o nouă abilitate, fie că este vorba de șah, de un joc de cărți, de a învăța cum să coaceți, de a cânta la un instrument etc., este un efort bun în îmbunătățirea funcției cognitive globale și a sănătății creierului.

Noi abilități care necesită mai mult de un sens – cum ar fi șahul – par să funcționeze cel mai bine, deoarece exercită mai mult de o parte din creier. Dacă nu aveți chef de ceva nou, reînvățați o abilitate mai veche, uitată.

5. Vizualizați

Memoria vizuală este de obicei mult mai puternică decât memoria verbală sau auditivă.

Profitați de memoria vizuală cu imagini vii, fie în viața reală, fie în mintea voastră. Când faci asociații vizuale în capul tău, cu atît mai strălucitoare, cu atât mai bine!

6. Construiește o rutină

Oamenii sunt creaturi obișnuite.

Este posibil să aveți obiceiuri bune sau obiceiuri proaste care afectează viața de zi cu zi și capacitatea de a funcționa la 100%. Vedeți dacă puteți identifica aspecte ale vieții de zi cu zi care vă fac să vă îndepărtați de rutină (cum ar fi amânarea alarmei dvs.) și efectuați ajustările corespunzătoare.

7. Prioritizează organizarea

„Organizarea este o condiție necesară pentru memorie”, conform Psihologiei învățării și motivației. Atunci când încerci să memorezi un concept, ajută să organizezi toate aspectelor acestui concept, astfel încât să se lege unul de celălalt. Când ați terminat corect, vă veți da seama la final dacă există lucruri pe care le-ați trecut cu vederea.

8. Îmbrățișează emoțiile

Există un motiv pentru care îți poți aminti că i-ai spus prima dată cuiva că îl iubești sau îți poți aminti cuvânt cu cuvânt cea mai urâtă insultă pe care ai primit-o vreodată. Dacă puteți lega o anumită emoție fie foarte pozitivă, fie negativă unui concept dificil, acesta poate funcționa în favoarea voastră. Emoțiile sunt legate de memorie – așa că puneți-le în uz când puteți.

9. Folosiți-vă toate simțurile

Gustul, mirosul, auzul, indicațiile vizuale și atingerile ajută la îmbogățirea memoriei. Utilizați muzica pentru a ajuta la memorarea prin aliterație și rime.

Încercați să vă înconjurați cu aceleași mirosuri și lumini atunci când încercați să memorați un concept pe care apoi să vi-l reamintiți cu ușurință, cum ar fi în timpul unui examen. S-ar putea să fie de ajutor să purtați același tip de îmbrăcăminte și să utilizați aceeași poziție, astfel încât să simțiți literalmente aceleași texturi.

Aceste sfaturi sunt utile în special dacă știți ce fel de cursant sunteți (auditiv, vizual etc.)

10. Meditează

Luând un minut să vă adunați și să vă liniștiți mintea este o modalitate minunată de a scădea stresul și de a îmbunătăți memoria. Un studiu a constatat că meditația pentru doar 20 de minute, de până la 4 ori pe zi, îmbunătățește funcția cognitivă cu până la 50%! Dacă nu sunteți familiarizați cu meditația, nu vă îngrijorați. Este foarte ușor de învățat și de implementat.

11. Scrie lucrurile importante

Indiferent de stilul tău preferat de învățare, scrierea a ceea ce încerci să înțelegi va ajuta. Nu, tastarea nu contează. Acest lucru se datorează faptului că scrierea implică mai mult de un simț, inclusiv reacția funcției motorii a creierului. Dacă scrieți ceva de mai multe ori este cu atât mai probabil să vă amintiți acel lucru.

12. Vorbește cu tine însuți

Acest lucru poate părea ciudat, dar oamenii care vorbesc cu ei înșiși atunci când încearcă să învețe un nou concept au mai mult succes. Nu este nevoie de un discurs lung și tras de păr (cu excepția cazului în care încercați să memorați un discurs real) – trebuie doar să atingeți momentele importante.

13. Mănâncă bine

Mâncarea pentru creier este un lucru real, se pare. Mâncarea alimentelor potrivite nu numai că va îmbunătăți funcția cognitivă, ci va contribui și la bunăstarea generală. Consumați nuci, migdale, afine, somon, cereale întregi, etc.

Sfat extra: mâncați alimente bogate în grăsimi benefice și antioxidanți (cum ar fi afinele) înainte ca memoria să fie pusă la încercare.

14. Tăiați alcoolul

În timp ce consumați alcool în mod responsabil, din când în când nu va face rău ireparabil, ar trebui să evitați consumul de alcool în timp ce încercați să aflați ceva nou. Este, de asemenea, cel mai bine să vă limitați doar la o băutură, deoarece chiar și „moderat” consumul regulat de alcool este dovedit a accelera pierderile de memorie. Dacă aveți deja probleme de memorie, este recomandat să evitați complet băuturile.

15. Asigură-te că dormi suficient

Acesta ar putea părea ca un lucru evident, dar este aproape imposibil să exagerezi importanța somnului. Cunoașterea și memoria sunt afectate după doar o noapte de somn de slabă calitate. În timp, această afectare se transformă într-o deteriorare reală în unele părți ale creierului. Vestea bună: este posibil să recuperați somnul pierdut (până la un punct). Lăsați-vă deoparte 7-9 ore în fiecare noapte pentru somn.

16. Faceți exerciții

Exercițiul regulat este, fără îndoială, cel mai bun mod de a vă păstra memoria și funcția cognitivă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cercetările recente arată că norepinefrina eliberată în timpul antrenamentului declanșează substanțele chimice neurotrofice.

substanțe neurotrofice creează conexiuni neuronale și stimulează celulele nervoase să se înmulțească. Veți beneficia după doar 20 de minute de mers pe jos zilnic, dar o combinație de exerciții de forță obișnuite și cardio vă va face cel mai bine.

17. Mestecați gumă naturală

Guma de mestecat pare să funcționeze din două motive: crește fluxul de sânge până la creier și poate stimula memoria dacă mestecați aceeași gumă în timp ce încercați să învățați / vă amintiți același subiect. Sentimentul mirosului este legătura cea mai puternică cu memoria, astfel încât puteți chiar să jucați cu arome de gumă diferite pentru diferite subiecte! Alegeți o gumă naturală pentru a evita aromele și îndulcitorii artificiali inutili.

Ca și în cazul oricărei schimbări la rutina sau noul dvs. efort, faceți mai întâi schimbări mai mici. Încercați una sau două tehnici de memorie sugerate din listă și vedeți dacă vă plac și funcționează. Dacă nu, încercați alta! Cele mai multe sugestii de mai sus sunt foarte ușor de implementat, iar unele dintre ele sunt bun-simț pentru propria sănătate și bunăstare. Aveți grijă acum de corpul și mintea voastră și vă veți mulțumi mai târziu!

Sursa: dailyhealthpost.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook