O minune a stiintei? S-a nascut primul copil din lume dezvoltat in interiorul unui uter transplantat de la un donator decedat, ce spun doctorii

Fetita sanatoasa a venit pe lume unei femei de 32 de ani nascuta fara uter. Mama a folosit uterul unei femei de 45 de ani care a avut trei copii anterior si a murit in urma unui accident vascular cerebral, asa cum este detaliat intr-un raport de caz publicat in revista medicala Lancet, marti.

Uterul donatorului decedat a fost implantat in timpul unei operatii de 10 ore. Dupa sapte luni, medicii au implantat un embrion realizat utilizand fertilizarea in vitro pentru a stimula sarcina.

Copilul s-a nascut printr-o operatie cezariana pe 15 decembrie 2017 la aproximativ 36 de saptamani in sarcina. A cantarit la nastere 2,54 kg. Medicii au indepartat apoi uterul, astfel incat mama sa poata opri tratamentul post-operator constand in medicamente anti-respingere.

Fotografia facuta in data de 15 decembrie 2017 de chirurgul de transplant Dr. Wellington Andraus arata fetita nascuta de o femeie cu un uter transplantat de la un donator decedat la Spitalul Clinic de la Universitatea din Sao Paulo, Facultatea de Medicina, Sao Paulo, Brazilia.

Aproape un an mai tarziu, mama si copilul sunt ambii sanatosi.

S-au efectuat mai multe sarcini de succes folosind transplanturi uterine de la donatori vii, deoarece procedura a fost efectuata cu succes pentru prima oara de doctorul suedez Mats Brannstrom acum cinci ani. Posibilitatea sarcinilor de succes cu ajutorul donatorilor decedati extinde posibilitatile de fertilitate.

Articolul continuă după reclame

In 2016, doctorii de la Clinica Cleveland au incercat o sarcina folosind un uter de la un donator decedat, insa au esuat din cauza unei infectii intervenite post-operator.

„Grupul brazilian a dovedit ca utilizarea donatorilor decedati este o optiune viabila”, a declarat Dr. Tommaso Falcone, medicul clinicii din Cleveland. „Ne poate oferi o cantitate mai mare de organe disponibile pentru procedura decat am crezut ca este posibil.”

Cercetatorii brazilieni planuiesc sa efectueze inca doua transplanturi de uter, ca parte a studiului.

„Mai sunt inca multe lucruri pe care nu le intelegem despre sarcini, cum ar fi modul in care embrionii se implanteaza”, a spus dr. Cesar Diaz, co-autor al unui comentariu de completare al articolului din jurnal. „Aceste transplanturi ne vor ajuta sa intelegem implantarea si fiecare etapa ulterioara a sarcinii.”

In aceasta fotografie, furnizata de chirurgul de transplant Dr. Wellington Andraus, cel din stanga cu lupa plasata pe frunte, el si doctorul Dani Ejzenberg, al doilea chirurg din stanga, se intalnesc cu colegii de la Hospital das Clinicas de la Universitatea din Sao Paulo, Sao Paulo, Brazilia, in ziua in care a venit pe lume fetita nascuta unei femei cu un uter transplantat de la un donator mort.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook