Remedii naturiste pentru sindromul de colon iritabil

Simptomele resimtite de catre pacientii care sufera de colon iritabil:
Crampe abdominale
Balonare
Flatulenta

Diaree
Constipatie
In ceea ce priveste factorii de risc ai dezvoltarii sindromului de colon iritabil, iata care sunt cei mai frecventi:
Varsta: persoanele pana in 45 de ani dezvolta sindrom de colon iritabil.

Sexul: femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii la acest sindrom.
Istoric: studiile sugereaza ca persoanele care au rude diagnosticate cu sindrom de colon iritabil au sanse mai mari sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune.

Tulburarile psihice: anxietatea, depresia ori tulburarile de personalitate sunt factori de risc.
Medicii trateaza pacientii care sufera de sindrom de colon iritabil fie cu medicamente antispasmodice, fie cu sedative sau antidepresive – oricum, niciunul dintre aceste tratamente nu rezolva definitiv problema.

Tratamentele naturiste, pe de alta parte, pot ajuta pacientul sa tina in frau sindromul de colon iritabil, care le afecteaza calitatea vietii.
Remedii naturiste eficiente pentru colonul iritabil
Uleiul esential de menta – Colegiul American de Gastroenterologie a dat verdictul: uleiul esential de menta este eficient in ameliorarea crampelor abdominale.

Uleiul de menta relaxeaza muschii intestinali, deci reduce spasmele care contribuie la aparitia durerilor abdominale.
Iberogast – este vorba despre un produs sub forma de picaturi, naturist, facut din extractele a 9 plante medicinale, printre care musetelul, menta, roinita si rostopasca, care amelioreaza simptomele colonului iritabil. Acesta are proprietati antispasmodice, combate greata, constipatia si diareea.
Musetel – musetelul poate fi consumat atat sub forma de ceai, cat si sub forma de supliment alimentar. Acesta reduce inflamatia intestinala si amelioreaza spasmele asa ca este indicat mai ales in episoadele de diaree cauzate de sindromul de colon iritabil.

Ceaiul din frunze de fructe de padure – ceaiurile din frunze de fragi, zmeura sau mure contin substanta care poarta denumirea de tanin, care reduce inflamatia si remediaza diareea.
Schimbari ale stilului de viata care ajuta in tratarea colonului iritabil
Fa sport – activitatea fizica elimina stresul si este de ajutor in tratarea depresiei si a anxietatii. Intrucat stresul este unul dintre principalii factori declansatori ai sindromului de colon iritabil, sportul te va ajuta. Specialistii recomanda 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana, de activitate fizica pentru rezultate vizibile.

Relaxeaza-te – incordarea favorizeaza sindromul de colon iritabil, ba chiar declanseaza simptomele specifice acestuia. Asadar, orice activitate relaxanta, fie ca e vorba despre un hobby, fie ca este vorba despre yoga sau meditatie, trebuie practicata in mod regulat pentru a tine la distanta simptomele specifice acestui sindrom.
Mananca mai multe fibre – fibrele din fructe si legume ajuta la prevenirea constipatiei. Este adevarat, acestea pot inrautati problema crampelor si a flatulentei, insa nu te poti lipsi de ele.

Limiteaza consumul de lactate – produsele lactate iti pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil. Incearca sa alegi produsele lactate care nu sunt atat de daunatoare. Spre exemplu, inlocuieste laptele cu iaurtul pentru ca acesta este bogat in probiotice si e, deci, bnefic pentru flora intestinala.
Fa alageri alimentare inteligente – evita alimente care iti pot agrava simptomele, iar printre acestea se afla: fasolea, varza, conopida, broccoli, alcoolul, ciocolata, cafeaua, sucurile si produsele lactate.
Sursa: doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook