4 simptome care pot indica menopauza timpurie

Menopauza precoce si/sau menopauza prematura sunt termeni care sunt deseori folositi alternativ pentru a semnala insuficienta ovariana prematura specifica in diverse situatii, incepand cu menopauza chirurgicala pana la menopauza cauzata de chimioterapie sau radioterapie.

Legatura dintre ele este varsta: menopauza precoce sau prematura se refera la tipul de menopauza care se instaleaza de obicei inainte de varsta medie sau normala a menopauzei – atunci cand o femeie se afla inca la 20, 30 sau 40 de ani. Din punct de vedre tehnic, menopauza precoce se refera la menopauza – incetarea totala a menstrelor timp de cel putin 12 luni, inainte de varsta de 45 de ani.

Menopauza prematura este menopauza care apare inainte de varsta de 40 de ani. In cazul in care menopauza prematura se declanseaza in mod natural, fara sa fii survenit vreo interventie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie care pot conduce la menopauza – situatia poarta denumirea de insuficienta ovariana prematura.

Cauze

Menopauza precoce poate fi cauzata de anumite tratamente medicale sau se poate declansa fara implicatia acestora. Tratamentele medicale care ar putea sa provoace menopauza precoce includ:
chimioterapia sau tratamentele cu radiatii pentru cancer. Aceste tipuri de terapii pot afecta ovarele si pot opri menstruatia.

Efectele, cum ar fi dificultatea de a obtine o sarcina pot sa apara imediat sau cateva luni mai tarziu. Posibilitatile unei femei, in acest caz, de a intra la menopauza, depind de tipul si volumul chimioterapiei folosite. In cazul unei femei tinere exista sanse mai scazute ca aceasta sa experimenteze menopauza.

interventia chirurgicala pentru eliminarea ovarelor. Indepartarea chirurgicala a ambelor ovare numita si ovarectomie bilaterala ar putea determina instalarea imediata a menopauzei.

interventia chirurgicala pentru indepartarea uterului.

Uneori menopauza se poate instala fara nicio alta interventie din exterior. Printre cauzele posibile se pot numara:

defecte cromozomiale – anomalia cromozomilor poate provoca menopauza prematura.

Femeile cu sindrom Turner se nasc fara toti sau un cromozom X. Ovarele nu au forma normala. Rezultatul va fi in cazul lor, menopauza precoce.

genetica – femeile care au un risc familial de menopauza precoce sunt mai susceptibile de a avea menopauza precoce.

boli autoimune – sistemul imunitar al organismului lupta cu bolile in mod normal, dar in cazul bolilor autoimune ataca din greseala ovarele si le impiedica sa elibereze hormoni. Bolie tirodiene si artrita reumatoida sunt doua exemple de astfel de boli.

Simptome:

Cum îţi dai seama că suferi de menopauză timpurie

Există câteva semnale pe care corpul le transmite atunci când ovarele nu îşi mai îndeplinesc funcţia, şi anume:

– menstruaţii neregulate

– bufeuri (transpiraţii abundente, mai ales pe timpul nopţii)

– uscăciune vaginală (apare din cauza reducerii nivelului de estrogen)

– schimbări bruşte de dispoziţie

Surse: www.sfatulmedicului.ro

www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook