Care este diferenta dintre tomografie si RMN

Atunci cand doctorul nu reuseste sa depisteze boala de care suferi prin analizele de sange sau prin ecografii, este foarte probabil sa iti recomande investigatii mai amanuntite, precum tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Fiecare are avantaje si dezavantaje, iar ele nu trebuie efectuate decat la recomandarea medicului. Ambele se pot face la clinicile de stat (gratuit pentru asigurati, pe baza de trimitere) sau contra cost, la clinicile private.

Daca urmeaza sa faci tomografie computerizata, trebuie sa stii ca aceasta foloseste o doza mica de raze X, ceea ce inseamna ca vei fi expus radiatiilor. De aceea, este contraindicata gravidelor.

Cu toate acestea, medicii spun ca iradierea din timpul unui CT este echivalenta cu cea produsa in timpul unui zbor cu avionul.

Tomografia este in mod special necesara in accidentul vascular cerebral si in urgentele neurologice (traumatisme).

Medicul iti poate recomanda CT-ul pentru diagnosticarea unor afectiuni de la nivelul craniului, abdomenului, toracelui sau membrelor, putandu-se evidentia tumori, fibroze, anevrisme, hemoragii, chisturi sau noduli.

Pentru ca medicul sa vizualizeze mai bine organele investigate, este posibil ca inainte sa ti se administreze o substanta de contrast pe baza de iod, care ti se injecteaza sau pe care o bei.
Substanta poate da o senzatie de caldura in tot corpul sau de voma (de aceea, nu trebuie sa mananci cu patru ore inainte).

In afara de sarcina, tomografia este contraindicata daca ai alergie la iod sau daca suferi de insuficienta renala.

Tesuturile moi se vad mai bine la RMN

Rezonanta magnetica nucleara este, ca si tomografia, nedureroasa. In plus, are avantajul ca nu foloseste radiatii, ci un camp magnetic. Prin RMN se obtine un contrast mai bun si se pot vizualiza leziunile foarte mici, milimetrice, structurile vasculare fine si ale nervilor.

Rezonanta magnetica este eficienta pentru analizarea tesuturilor moi (creier, aparatul cardiovascular, muschi), a articulatiilor, a coloanei vertebrale, a organelor abdominale (vezica, ficat, rinichi, splina, pancreas, glande suprarenale, cai biliare) si a organelor genitale (ovare, uter, prostata, testicule).

Analiza poate fi facuta si in ultimele doua trimestre de sarcina, atunci cand la fat a fost observata la ecografie o eventuala malformatie.

La fel ca in cazul tomografiei, trebuie sa indepartezi accesoriile metalice. Rezonanta magnetica se poate face cu sau fara substanta de contrast. Aceasta este insa mult mai bine tolerata, dand foarte rar reactii alergice.

Pentru ca timpul de examinare poate dura pana la o ora, copiii sau pacientii agitati pot fi sedati. Vei sta intins pe o masa care inainteaza intr-un cilindru. Daca suferi de claustrofobie, poti alege RMN-ul deschis, disponibil in unele clinici private de la noi.

RMN-ul este contraindicat persoanelor cu stimulator cardiac, cu proteza osoasa metalica sau cu proteza cardiaca de tip vechi. De asemenea, nu este indicata gravidelor in primul trimestru de sarcina.
Cea mai performanta tomografie este PET/CT, care are avantajul ca poate identifica timpuriu modificarile canceroase, chiar de cativa milimetri, greu de depistat prin alte metode. De asemenea, diferentiaza tumorile benigne de cele maligne.

In plus, aceasta analiza este utila in monitorizarea tratamentului oncologic, precum si in depistarea unor boli neurologice si cardiovasculare.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook