Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat ca să nu te îmbolnăveşti

În mod normal, lenjeria de pat se schimbă săptămânal şi se aeriseşte patul în fiecare dimineaţă.

De asemenea, lenjeria se spală la o temperatură de 60 de grade Celsius pentru a distruge acarienii. Feţele de pernă se schimbă chiar de două ori pe săptămână.

Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt adevărate „pepiniere” de bacterii şi acarieni (organisme minuscule, invizibile cu ochiul liber), vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

Căldura, umiditatea, transpiraţia şi celulele de piele moarte creează un mediu propice înmulţirii acarienilor.

În trei ani, o pernă ajunge să aibă chiar şi o greutate dublă din cauza prafului şi a microorganismelor care se cuibăresc în ţesuturi.

Probabil fiecare dintre noi are o rutina in ceea ce priveste schimbarea lenjeriei de pe pat, insa majoritatea nu au o regula in privinta schimbarii lor.

O lenjerie lasata pe pat mai mult decat trebuie poate sa ne puna sanatatea in pericol.

Cand ne bagam in pat noaptea sa dormim sau sa ne uitam la tv, purtam cu noi tot felul de micro-organisme, care intr-un mediu umed se pot inmulti la nesfarsit.

Suntem inconjurati de astfel de micro-organisme, care in mod normal, nu ne fac rau. In timpul somnului insa, ele se transfera pe cersafuri, gasind locul perfect unde sa se inmulteasca.

Iata cateva dintre micro-organismele care, daca exista in exces in lenjerie pot sa provoace afectiuni serioase:

Stafilococul auriu. Toata lumea il cunoaste. El provoaca infectii la nivelul pielii, unele mai usoare, altele mai severe. O infectie serioasa cu stafilococ auriu poate sa persiste in organism toata viata. Tratamentul specific poate sa elimine temporar atacul microbului, dar el reapare de obicei.

Candida albicans este o ciuperca ce provoaca afectiuni la nivel intim si in alte parti ale corpului, in special acolo unde exista umezeala.

Candidoza vaginala la femei este una dintre cele mai raspandite afectiuni.

De asemenea, persoanele care sufera de acnee ar trebui sa schimbe, in special fata de permna la fiecare doua zile, pentru a evita transmiterea microbului care cauzeaza acneea.

Alti microbi, care se pot transmite foarte usor, sunt cei care provoaca racelile sau gripa.

Un episod sever de gripa petrecut in pat, la caldura, este un prilej perfect pentru microbi sa se raspandeasca in cearsafuri. De aceea este foarte important ca lenjeria sa fie schimbata dupa fiecare raceala.

Nu in ultimul rand, acarienii pot provoca probleme serioase. Acestia se gasesc pestre tot, chiar si pe fata noastra, desi fiind minusculi nu se pot observa cu ochiul liber.

Acarienii, care se hranesc cu particulele de praf, se inmultesc in cearsafurile murdare si, desi nu dauneaza in mod normal oamenilor, pot provoca probleme serioase celor care sufera de alergii.

Sursa:sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook