Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat ca să nu te îmbolnăveşti

In sanatatea noastra, lenjeria de pat joaca un rol mai important decat am putea crede. Schimbarea regulata a acesteia, impreuna cu aerisirea patului in fiecare dimineata, este esentiala pentru mentinerea unui mediu de dormit curat si sanatos.

Specialistii recomanda spalarea lenjeriei de pat la o temperatura de 60 de grade Celsius, pentru a distruge acarienii si bacteriile care pot fi gasite in ele. Fetele de perna ar trebui schimbate chiar si de doua ori pe saptamana, pentru a limita proliferarea acestor organisme invizibile cu ochiul liber.

Majoritatea specialistilor in igiena recomanda spalarea lenjeriei de pat o data pe saptamana, iar in lunile de vara, cand transpiram mai mult, chiar de doua ori pe saptamana

Caldura, umiditatea si transpiratia, impreuna cu celulele de piele moarta, creeaza un mediu propice pentru inmultirea acarienilor. In doar trei ani, o perna poate ajunge sa aiba o greutate dubla din cauza acumularii de praf si microbi.

Chiar daca multi dintre noi avem o rutina stabilita pentru schimbarea lenjeriei, putini stiu cat de important este acest lucru pentru sanatatea noastra. Lenjeria lasata pe pat pentru prea mult timp poate reprezenta un real pericol pentru sanatate.

Cuverturile de pat trebuie spalate de doua ori pe an

Atunci cand ne odihnim in patul nostru, purtam cu noi tot felul de microorganisme, care intr-un mediu umed si calduros se pot multiplica rapid. Astfel, ne expunem la riscul de a dezvolta diverse afectiuni.

Printre microorganismele comune care pot provoca probleme se numara stafilococul auriu, cunoscut pentru infectarile pielii, si candida albicans, o ciuperca care poate cauza infectii la nivelul pielii si in alte parti ale corpului, mai ales in zonele umede.

Persoanele care sufera de acnee ar trebui sa acorde o atentie deosebita schimbarii fetelor de perna, pentru a evita raspandirea bacteriilor care pot agrava problema acneei.

De asemenea, trebuie sa fim constienti ca alte microorganisme, precum cele care provoaca racelile sau gripa, pot fi transmise usor in lenjeria noastra de pat. Schimbarea lenjeriei dupa un episod de boala este esentiala pentru a preveni raspandirea infectiei.

Nu in ultimul rand, acarienii sunt o preocupare majora. Acesti mici organisme, invizibili cu ochiul liber, se hranesc cu particulele de praf si pot provoca probleme serioase celor care sufera de alergii. Astfel, spalarea regulata a lenjeriei de pat este esentiala pentru a mentine un mediu curat si sanatos in dormitorul nostru.

 

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook