Cum stii cand tensiunea a crescut sau a scazut prea mult

Tensiunea arterială este presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor atunci când inima bate (tensiune arterială sistolică) şi atunci când inima se odihneşte (tensiune arterială diastolică). Se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg).

În timp ce o tensiune arteriala scazuta nu cauzeaza probleme grave de sanatate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg.

Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune si daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune. Nu exista diferente între barbati si femei în ceea ce priveste valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele hipotensiunii

Hipotensiunea este termenul medical ce desemneaza o valoare scazuta a tensiunii arteriale (mai putin de 90/60). Tensiunea arteriala normala este situata de obicei in jurul valorii de 120/80 (sistolica/diastolica). La oamenii sanatosi, in special la atleti, hipotensiunea reprezinta un semn de buna functionare a sistemului cardiovascular (reprezentat de inima si sistemul vascular).

Totusi, hipotensiunea poate fi expresia unei anumite afectiuni, in special la persoanele invarsta. In randul acestei populatii, hipotensiunea poate produce un flux sangvin inadecvat la inima, creier si alte organe vitale.

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ametelile, tulburarile de echilibru, transpiratiile, senzatia de lesin sau lesinul.

În mod normal, sportivii, nefumatorii, femeile mai slabe au tensiune arteriala mai mica. „Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inima sau de rinchi, accidente vasculare, însa pot suferi traumatisme în timpul lesinului”, subliniaza medicul cardiolog Florin Mitu.

De regula, tensiunea arteriala scazuta, mai ales la o persoana tanara si sanatoasa nu este un motiv de panica, dar cauza trebuie lamurita. De regula, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-batai rare ale inimii, tahicardie-batai frecvente ale inimii), boli severe (soc anafilactic, septicemie, pancreatita), pe sistem nervos.

Recomandarile medicilor:

beti 2-3 litri de lichide pe zi

consumati alimente cu un continut mai mare de sare

evitati alcoolul si grasimile

nu faceti exces de cafea (limitati-va la o cafea dimineata)

mancati 4-5 portii de cruditati, care refac pierderile de apa

Simptome hipertensiune

Tensiunea arterială (TA) crescută sau hipertensiunea arterială sistemică (HTA) înseamnă creşterea presiunii în arterele sistemice. Arterele sunt vasele care transportă sângele de la pompa cardiacă la toate ţesuturile şi organele corpului uman, fără de care acestea nu pot primi oxigenul şi nutrienţii necesari pentru a-şi desfăşura activitatea. În lipsa acestei presiuni în artere nu ar fi posibilă circulaţia sângelui în organism, dar o creştere excesivă a sa este defavorabilă.

Hipertensiunea arteriala este mai raspandita decat hipotensiunea. „Principalele simptome sunt durerile de cap, ametelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sangerarile nazale. Complicatiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sange), cardiopatia ischemica, insuficienta renala, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atentia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacientii hipertensivi obezi, sedentari, fumatori, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului si cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inima.

Medicii recomanda:

sa evitati caldura (valabil si pentru hipotensiune) si efortul fizic

sa evitati sarea de bucatarie (atentie la mezeluri si conserve) si sa o înlocuiti cu cea medicinala (100% potasiu)

sa evitati alcoolul, cafeaua si fumatul

sa mergeti regulat la medic pentru verificarea tensiunii

sa evitati stresul

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook