Evolutia cirozei: cele 4 stadii ale bolii, simptome si complicatii

Medicamente, toxine si infectii – Reactii severe la medicamentatele prescrise, expunerea indelungata la toxine ambientale, schistosomiaza si repetate stopuri cardice cu congestie hepatica (aflux excesiv de sange), toate acestea pot duce la ciroza.
Evolutia cirozei se petrece in 4 etape – iata care sunt stadiile cirozei:

Stadiul 1
Primul stadiu al cirozei hepatice este caracterizat de inflamatie, umflarea ficatului, precum si de distrugerea tesuturilor hepatice. De asemenea, in acest stadiu poate creste si tesut conjunctiv anormal. In stadiul 1 al acestei afectiuni, inflamatia si tesutul conjunctiv anormal apar numai in zona care inconjoara principala artera hepatica si canalul biliar.

Prin aceasta zona sangele si fluidele patrund in ficat, dar sunt si eliminate.
Stadiul 2
Al doilea stadiu al cirozei este caracterizat de inflamatie, dar apar si fibrozele, adica cicatricile la nivelul ficatului. Fibrozele inlocuiesc treptat tesutul sanatos al ficatului.

In acest stadiu nu apar inca simptome pentru ca tesutul hepatic sanatos face inca fata si compenseaza lipsa activitatii tesutului nefunctional. Din pacate, transformarea tesutului sanatos in tesut cicatricial este ireversibila, adica daunele produse ficatului sunt permanente.
Stadiul 3

Pe masura ce ciroza evolueaza, ficatul este din ce in ce mai deteriorat. In acest stadiu al cirozei, fibrozele formeaza legaturi intre ele si dezvolta astfel conexiuni anormale intre artera hepatica, vene si alte vase de sange, cauzand un flux sanguin mai mare si tensiune arteriala marita la nivelul ficatului. Tensiunea arteriala marita a ficatului poarta denumirea de hipertensiune hepatica si este o conditie care poate produce daune serioase ficatului.

Stadiul 4
Stadiul 4 al cirozei este denumit si stadiu terminal, aceasta fiind cea mai avansata forma de ciroza. Dezvoltarea tesutului cicatricial a progresat atat de mult in acest stadiu, incat ficatul nu mai poate functiona normal. Daca celelalte stadii ale cirozei nu sunt asociate automat cu simptome, stadiul avansat al cirozei are o multime de simptome printre care: sangerari la nivelul tractului digestiv, icterul, tulburari mentale precum confuzia, edemul ori prurit accentuat.
Simptome
Multi pacienti cu ciroza nu au nici un fel de simptom in stadiile timpurii ale bolii. Cu toate acestea, pe masura ce tesutul necrotic (cicatriceal) il inlocuieste pe cel normal, functia hepatica devine ineficienta si apar urmatoarele simptome:
– oboseala excesiva
– fatigabilitate
– inapetenta (scaderea poftei de mancare)
– greata
– slabiciune
– dureri abdominale
– stelute vasculare (angioame vasculare in forma de stea care se dezvolta pe piele).
Pe masura ce boala progreseaza, pot aparea complicatiile. In unele cazuri, ele pot fi primele semne de boala.

Complicatii
Pierderea functiei hepatice afecteaza organismul uman in diverse moduri. Cele mai frecvente complicatii sunt prezentate in continuare.
Edemele si ascita – Cand ficatul isi pierde functia de sinteza de albumina, apare retentia lichidiana la nivelul membrelor inferioare (edem) si la nivelul abdomenului (ascita).
Echimozele (vanataile) si sangerarile – Cand apare scaderea sau oprirea functiei de sinteza a proteinelor care regleza circulatia sangvina, bolnavii se vor invinetii si vor sangera usor. Palmele pot fi rosiatice patate, ceea ce este denumit eritem palmar.

Icterul – Icterul, ingalbenirea pielii si a ochilor (mai precis a sclerelor), apare cand este afectata functia de absorbtie a bilirubinei.
Pruritul – Metabolitii bilirubinei, depozitati la nivelul pielii, determina prurit sever (mancarimi).
Calculii biliari – Daca ciroza impiedica bila sa ajunga in vezica biliara, se pot dezvolta calculii (pietre) biliari.
Encefalopatia hepatica (toxine in circulatia sangvina si creier) – Este afectata functia hepatica de eliminare a toxinelor, care se acumuleaza in sange, si eventual la nivelul creierului. Rezultatul este afectarea functiilor mentale, conducand la tulburari de personalitate, coma si chiar deces. Primele semne de acumulare a toxinelor la nivelul creierului sunt neglijarea aspectului personal, amnezia, tulburari de concentrare sau tulburari ale somnului.

Sensibilitatea la medicamente – Ciroza afecteaza functia hepatica de eliminare a medicamentelor din circulatia sangvina. Datorita acestui fapt, medicamentele actioneaza o perioada mai lunga decat cea scontata si se acumuleaza in organism. Toate acestea, duc la o sensibilitate mai mare a pacientilor cu ciroza la medicamente si la efectele secundare ale acestora.
Hipertensiunea portala – In mod normal, sangele de la nivelul intestinelor si splinei ajunge la nivelul ficatului prin intermediul venei porte. Ciroza impiedica acest circuit normal (datorita tesutul cicatriceal si al distructiei tisulare), ceea ce conduce la cresterea presiunii in vena porta. Acest lucru este numit hipertensiune portala.
Varicele esofagiene – Cand apare hipertensiunea portala, sangele venos provenit de la intestine si splina, reflueaza la nivelul venelor de la nivelul esofagului sau stomacului. Aceste vene se dilata pentru ca sunt supraincarcate, rezultand varicele. Varicele, care au peretii subtiri, contin sange cu o presiune mult crescuta, astfel ca se pot rupe foarte usor. Rezultatul este o hemoragie digestiva superioara (esofagiana sau stomacala) care este o urgenta medicala.

Rezistenta la insulina si diabetul zaharat de tip II – Ciroza determina rezistenta la insulina. Acest hormon, produs de pancreas, permite tesuturilor sa foloseasca glucoza sangvina ca sursa de energie. Cand apare rezistenta la insulina, tesuturile adipos, muscular si hepatic, nu pot folosi adecvat insulina. Desi pancreasul incearca sa satisfaca nevoile tesuturilor de insulina, aceasta poate fi insuficienta si apare diabetul de tip II pe masura ce glucoza se acumuleaza in sange.

Cancerul hepatic – Carcinomul hepatocelular este un tip de cancer hepatic frecvent cauzat de ciroza. Rata de mortalitate este crescuta.
Tulburari la nivelul altor organe – Ciroza poate determina disfunctii ale sistemului imun, ceea ce duce la cresterea susceptibilitatii la infectii. Lichidul retinut la nivelul abdomenului (ascita), se poate infecta cu bacterii prezente in mod normal la nivelul intestinelor. Poate determina impotenta, insuficienta renala si osteoporoza.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro
doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook